Csak pozitívan! #5 – Ha lakást bérelne, most jól járhat!

Csak pozitívan! #5 – Ha lakást bérelne, most jól járhat!

A káröröm borzasztó emberi szokás, mi sem javasoljuk senkinek a gyakorlatát. A “tények – viszont – makacs dolgok”. Így szembe kell azzal nézni, mi várható az albérlet piacon. Tulajdonsoként sem kell kétségbeesni, bérlőként viszont tényleg Kánaán elé nézhetünk. Egy kis kiegyenlítődés a piacon, ami így vagy úgy, de egyszer bekövetkezett volna.

Készült egy igen jó film a 2008-as, amerikai válságról, amely az öreg kontintensre és néhányunk életére is kihatott. A nagy dobás (The big short, 2015) című, a hazai Netflix oldalán is elérhető mozi sztár gárdája a mesterségesen felfújt hitel konstrukciók és a bedőlő befektetők (javarészt teljesen hétköznapi emberek) történetén keresztül a válságon nyerészkedőket mutatja be.

Miközben talán szimpatizálni kezdünk a fineszes agytrösztökkel, akik előre látját a közelgő katasztrófát, és ügyes pénzügyi manőverekkel megalapozzák saját meggazdagodásukat, egy idő után csak leesik a tantusz: ezek az okos emberek a mások baján keresték zsírosra magukat. Persze mit tehettek volna, ha elhajtották őket a gazdasági médiumok? Hogyan kellett volna cselekedniük, hogy etikusabnak érezzük az egész történetet? Jó kérdés, a film megtekintését már csak azért is ajánljuk, hátha valakinek valami hatásos módszer eszébe jut a hasonló piaci folyamatok kapcsán.

Jelenleg más kihívások elé néz a magyar, az európai és az egész világpiac. Más a mechanizmus, a lépték és ugye a legnagyobb kihívás abban rejlik, nem tudjuk megjósolni, meddig tart a karantén időszak, a termelés jegelése. Mindez – ahogy már írtunk róla – az ingatlanpiacot is érinti, azonban, ahogy már olyan sokszor,

ez a fajta tulajdon, befektetés még mindig stabilabb az átlagosnál. Ha van egy – vagy szerencsés esetben akár több – ingatlanunk, nem kell tartanunk attól, hogy koldusbotra jutunk. 

Lehet, hogy az Airbnb és a rövidtávú kiadás kapcsán mesterségesen felpumpált árak – melyeket az átlag állampolgár már nem tudott kifizetni – esni fognak, egy ingatlan kiadással foglalkozó személynek azért még így is lesz bevétele. Csak meglehet, az eddigi, külföldi pénztárcákra szabott, magasabb haszon helyett “mindössze” egy kellemes, kiegyensúlyozott bevételt könyvelhet el havonta az illető.

Fontos megjegyezni, a magas albérleti árakat együtt a kereslet és kínálat oldalon közösen hoztuk össze. Nem kényszerítették a tulajdonosok a bérlőket a teljes “multis fizetésekkel” egyenértékű összegek átadására. Egyszerűen volt egy mozgás a piacon, egy tendencia, amit lekövetettünk. És aminek jó eséllyel most – legalábbis egy időre – vége.

A konszolidáció mentén

a bérlők végre nagyobb merítésből szemezgethetnek, az igényeikhez sokkal jobban passzoló lakásokat tudnak kivenni, reálisabb áron.

Ennek a pozitív következménye lehet a tartósabb bérleti idő, a jobban megbecsült ingatlan és a kellemesebb tulaj és bérlő közötti viszony. Hiszen ha olyan helyen élünk, amiért szívesen fizetünk, amit szeretünk, kevesebb konfliktus alakulhat ki köztünk és a bérbeadó között.

Ugyanígy talán a tulajdonosok is jobban megbecsülik a jó bérlőt, hiszen már nincs rá garancia, hogy pikk-pakk kiadható egy-egy lakás. A kölcsönös megelégedéshez persze jól átgondolt szerződés is kell. Ezt akkor is érdemes – sőt, kvázi kötelező – megejteni, ha ismeretségi körön, vagy akár családon belül történik a megállapodás. Jobb elkerülni a félreértéseket és a nagy összeveszéseket. Hogy minden flottul menjen, mindig érdemes szakértőt és közvetítőt is bevonni. Ne sajnáljuk a pénzt a saját biztonságunkra!

pexels-photo-3959482

Tulajdonosi oldalon, ha olyan szimpatikus, megbízható jelentkezővel találkozunk, akinek szívesen adjukki a lakást, talán érdemes a kaució mértékén változtatni. Ez az anyagi biztosíték fontos része a korrekt megállapodásnak, hiszen védi a tulajdonost sok buktatótól. De a jelenlegi, bonyolultabb gazdasági időkben lehetünk kicsit rugalmasabbak. Ha nincs egyben 2 havi kaució a zsebben, kérjünk el egyet és írjunk egy olyan szerződét, amelyben az összeg másik felét a bérlő később, megadott határideig bezárólag adja át. Ne ezen múljon egy megállapodás létrejötte, ha egyébként megvan a szimpátia és a bizalom.

 

Nyilván arra is “bazírozhatunk”, hogy ismét beindul a turizmus, jönnek újra a külföldiek. Ez azonban jó eséllyel egy hosszabb folyamat után fog csak bekövetkezni. Így tényleg érdemes elgondolkodni a hosszútávú kiadáson. Lehet, alacsonyabb lesz a hozam, de hát ilyen az élet! Volt egy álom időszak, most új kor kezdődik, amelyhez alkalmazkodni kell.

Bérlői oldalról is érdemes korrekten fellépni. Csak azért, mert a tulajdonosok az eddig megszokott bevételeikhez esetleg képest engedni kénytelenek, még nem tehetünk velük azt, ami akarunk. Most mindenki bizonytalanabb anyagilag, egy jól megalapozott együttműködés, amely jó eséllyel számunkra kedvező és hosszútávú lesz, nem árt, ha pozitív alapokra helyeződik.

Nézelődjünk körültekintően, de ne felejtsük el, az élet nem állt le. A lassulás ideiglenes. Lehet, hogy augusztusban – amikor jó eséllyel már az egyetemisták is visszatérnek a hagyományos életmenetükhöz – már közel sem lesznek olyan jó áron kínált és kedvező ajánlatok, mint most.

És hogy hogyan nézelődhetünk, illetve köthetünk biztonságosan adás-vételi vagy bérbeadási szerződéseket? Kapcsolódó cikkeinkből kiderül!

 

Kapcsolódó anyagaink: 

CSAK POZITÍVAN! #1 – MIT CSINÁLJUNK, HA ÉPP MOST AKARNÁNK KI- VAGY ELADNI AZ INGATLANUNKAT?

CSAK POZITÍVAN! #2 – OTTHONBÓL MUNKAHELY, ISKOLA ÉS SZÓRAKOZTATÓ KÖZPONT

CSAK POZITÍVAN #3: “VIRTUÁLIS TURIZMUS” ÉS EGY BIZTATÓ HÍR AZ AMERIKAI INGATLAN SZAKÉRTŐKTŐL!

CSAK POZITÍVAN! #4: ÍGY LEHET AZ ONLINE INGATLAN ADÁS-VÉTEL BIZTONSÁGOS!