Közüzemi tartozás: a társasházi ingatlanvásárlók réme?

Közüzemi tartozás: a társasházi ingatlanvásárlók réme?

Mire kell közüzemi tartozás címszóval odafigyelni ingatlan vásárlás esetén? Elegendő elkérni az eladótól az utolsó befizetett csekket, bizonylatot? Vagy ennél bonyolultabb az ügy? Egy fájó csapda elkerülésében segítünk!

Az ingatlan vásárlás általában az alábbi lépések mentén zajlik:

  • felkapjuk a fejünket egy hirdetésre
  • megnézzük a lakást/házat/stb. és beleszeretünk az ingatlanba
  • egyeztetünk egy hozzáértő szakemberrel (építésszel, statikussal) az otthon állagáról (ha előrelátóak vagyunk, lakás esetén a pincétől a padlásig átnézetjük a társasház szerkezetét!)
  • bekérjük az eladótól a bizonylatokat közüzemi tartozás, banki hitel témában (FONTOS! A tulajdoni lapot is ellenőrizni kell, kiemelten figyelve arra, kik a tulajdonosok, milyen hitelhez kapcsolódó jelzálogjogok vannak a lakáson jelenleg, esetleg más kötelezettségek, terhek szerepelnek-e az ingatlanon? Egy végrehajtási jog, egy perfeljegyzés, vagy épp egy eltartási szerződéshez kapcsolódó kötelezettség jelentőse befolyásolhatja az adásvételt!)
  • az alapos átolvasás és egyeztetés, valamint alku után létrejön az adás-vétel

Többségünk végigmegy ezeken az elengedhetetlen pontokon. Ám a közüzemi tartozás témában már sokan félszegebbek vagyunk. Hiszen nem tudjuk pontosan, mire is kell odafigyelni…

 

Közüzemi tartozás: így ellenőrizd, hogy “nullás” ingatlant veszel-e!

 

Logikusan mindenki a számlalevelek és az utolsó, befizetett csekk bemutatásával támasztja alá, hogy rendben fizette-e a közüzemi tartozást: a villanyt, a gázt, vagy épp a vizet. Ez azonban nem elégséges, ha társasházban vásároljuk a lakást!

Ekkor ugyanis

a közös költségek rendezését is szükséges ellenőrizni!

Amely mellett az is problémát okozhat, ha a társasházban pl. egy lakó nem fizeti rendben a vízszámláját. Ez komoly problémát jelenthet, ha a társasháznak van főmérője és az egyes lakások csak mellékmérőkkel rendelkeznek. A vízművek ugyanis – ha nem fizeti valaki a számláit -, felmondhatja a mellékóra szerződést a lakóval és a tartozást átterhelheti a társasházra, annak főórájára.

Vagyis az összes lakónál megjelenhet ez az „adósság”. Ez pedig szélsőséges esetben elvezethet oda is, hogy az egész társasház vízfogyasztását korlátozza a szolgáltató. A dolog rákfenéje, hogy vevőként nehezen értesülhetünk a dologról: a tulajdoni lapon jellemzően nincs erre vonatkozó bejegyzés, az eladó közüzemi számlái pedig ugyebár rendben vannak.

Mi véd az ilyen buktatóval szemben? 

 

Mivel alapvetően az adásvételi szerződésben nevesítve van, hogy az ingatlan per-, igény-, és tehermentes, ezért összességében egy ilyen “vitás kérdés” az eladónak is kellemetlenséget okozhat. Ezért jó eséllyel kerülni fogja a társasházi közüzemi tartozás elhallgatását.

A bizalom azonban, bár szép dolog, az üzletben nem elegendő. Így az alábbi lépéseket minden társasházi ingatlan vásárlás esetén fontos megtenni:

  • Kérjünk külön igazolást az adásvételi szerződés aláírása előtt minden közüzemi szolgáltatóra vonatkozóan! Vagyis arról, hogy nincs magának a társasháznak sem tartozása, elmaradása. Ezt jellemzően a közös képviselő tudja kiállítani számunkra, illetve az eladó részére.
  • Az eladóval együtt beszéljünk külön is a közös képviselővel arról, hogy van-e közös költség elmaradása az eladónak!
  • Gyűjtsünk információt a lakóktól! Ennek nyomán kiderülhet, ha egyes lakók már komoly elmaradásban vannak a közüzemi számláikkal. Ami ugyan még nem került rá költségként a társasház főórájára, de erre a közeljövőben akár sor kerülhet.
  • Kérdezzünk rá külön mind az eladó, mind a közös képviselőnél, hogy van-e bármilyen tartozása a társasháznak az önkormányzat, esetleg valamilyen befektető felé! A nagy tetőtér beépítési hullámban, de akár egy lift beszerelése kapcsán is keletkezhetnek elmaradások, vagy csak jogilag vitás ügyek.
  • Ellenőrizzük, hogy volt-e a háznak peres ügye! Ha igen, szerezzünk be minden bizonyítékot arról, hogy a per lezárult. Vagy amennyiben még függő része van a folyamatnak, nem él a jogfolytonosság számunkra, új vevő számára.