Csak Pozitívan #3: “Virtuális turizmus” és egy biztató hír az amerikai ingatlan szakértőktől!

Csak Pozitívan #3: “Virtuális turizmus” és egy biztató hír az amerikai ingatlan szakértőktől!

Már neve is van az új trendnek, melyen keresztül a kereslet és kínálat nem kell, hogy megtorpanjon az ingatlanpiacon. A Los Angeles Times cikkében ráadásul a pozitív hírekre és jelenségekre is rávilagítanak a szakértők. Hétfői feltöltődés, együtt gondolkodás, kilátások tengeren innen és túl!

A Los Angeles Times március 17-én közölt cikkének témája a ház vásárlás, koronavírus idején. Mivel az Egyesület Államokban, főként Kaliforniában ez az ingatlan forma az uralkodó, így nyilván a helyi szakértőket és értékesítőket megszólaltató cikk is ebből indult ki.

pexels-photo-101808

Bár az értékesítéssel foglalkozó szakma elsősorban a személyes élményen alapuló üzletkötésből élt eddig – mind az ingatlan megtekintése, mind a bizalmi kapcsolatot feltételező eladó-ingatlanos-vevő kapcsolat kulcsa a mindenki számára elégedettséggel és sikerrel záruló ügyintézés során -, 2020 elhozta a már eddig is létező, most azonban egyeduralkodóvá váló, technológián alapuló kapcsolattartást. A 3D-s ingatlan bejárások mellett a “Face Time”-on való egyeztetés, az ún. “virtuális turizmus” kiépülése lesz a most következő időszak – és ki tudja, talán a jövő – trendje!

[Gondoljunk csak bele, milyen jó lenne, ha a balatoni, a Dunakanyarban lévő nyaralókat alaposan szemügyre vehetnénk még egy személyes leutazás előtt…!]

pexels-photo-3983416A Compass.com ingatlanközvetítő cég múlt hétfőn küldte szét ország szerte dolgozói számára memóját, amelyben a virtuális bejárás és kommunikáció használatát szorgalmazza, igaz, értékesítőire bízza, részt vesznek-e személyes találkozókon. A Deasy Penner Podley cég igazgató helyettese, Lynwen Hughes munkatársai számára az online foglalózás és licitálás rendszerének még aktívabb használatára buzdít (hiába, az Egyesült Államokban ilyen is létezik…). Hughes egyébként optimistán áll a jelenlegi helyzethez és a felvevő piacot is a stabil befektetésre bíztatja:

“A tulajdonosok továbbra is eladásra kényszerülnek, míg a vevőknek is sok esetben vásárolniuk kell. Miközben világszerte egy gazdasági és anyagi bizonytalansággal nézünk szembe, az ingatlan vásárlás biztonságos, stabil menedéket nyújthat számunkra.”

Számos amerikai cég hagyja, hogy munkatársai tovább dolgozzanak és ingatlan bejárásokat tartsanak, azonban a kikötések elég hasonlóak mindenfele:

  • az ingatlanoson kívül csak egy érdeklődő lehet jelen a találkozón
  • a feleknek be kell tartaniuk az egészségügyi és biztonsági előírásokat, vagyis megfelelő távolságot kell tartaniuk egymás között

Mi ezt kiegészítenénk azzal, hogy mindenképp viseljünk maszkot és lehetőleg könnyen mosható kesztyűt is, bármilyen halaszthatatlan találkozásról legyen szó (ld. szerződés aláírás). Minden más esetben maradjunk otthon és használjuk ki a technikai vívmányok adta lehetőségeket. Az ingatlan tulajdonosok és közvetítők a minél részletesebb videók és fotók elkészítésével tudják előkészíteni az adás-vételt. Erről Csak pozitívan! sorozatunk 1. részében már beszéltünk! A figyelem felkeltés után pedig jöhet az “élőzés” az adó és vevő felek között.