Csak pozitívan! #4: Így lehet az online ingatlan adás-vétel biztonságos!

Csak pozitívan! #4: Így lehet az online ingatlan adás-vétel biztonságos!

A most következő rövid anyagból kiderül, hogyan kerülhetjük el a karantén idején, a virtuális találkozóka alkalmával adataink veszélyes megjelenítését, megosztását! A technológia segít, hogy lakást, házat, telket, nyaralót tudjunk adni-venni, de résen kell azért lennünk, mit és hogyan osztunk meg!

Az a bizonyos cím

pexels-photo-1046403A legtöbb ingatlanhirdetés kerüli a pontos cím megadását, néhányan az utcát sem szeretik feltűntetni, bár ez sok érdeklődő elvesztésével jár. A házszámot szinte alig-alig jeleníti meg valaki, bár tény, hogy a Google Maps és a homlokzat fotó segítségével ez azért sokszor beazonosítható az érdeklődők számára. Érthető, hogy egy tulajdonos nem szeretné, ha a lakásáról készült fotók kapcsán bárki tudja, hol is van az ingatlan.

A mostani időkben, amikor a “bejárások” és ingatlan közvetítés átterelődik az online térbe, egy idő után nem lehet “titkolni”, hol is van a kínált ingatlan. De mikor és kinek adjam meg ezt az érzékeny információt?

  • Továbbra is érdemes kényelmes, szimpatikus kondiciókkal dolgozó ingatlanirodával és közvetítővel együttműködni, hiszen a szakmai kérdések mellett kvázi egy előszűrést is tud végezni számunkra. Így végül csak azzal kapcsolódunk össze, aki valóban komoly érdeklődő, nem csak “nézelődni” akar egy ismeretlen ingatlanban (brahiból vagy esetleg rossz szándékkal).
  • Ha magánhirdetőként keresünk vevőt, az előszűrést nekünk kell elvégezni. Az ingatlanos szekemberhez hasonlóan érdemes alaposan kikérdezni a jelentkezőket, első körben egy telefonos beszélgetést megejteni, amiből a szándékokra jobban fény derül. Ha szimpatikusan kommunikálunk, megértethetjük a vevő jelölttel, hogy egyelőre még nem akarunk pontos adatokat és címet megjelölni, de ha videós bejárásra kerül a sor és kicsit jobban megismerik a felek egymást, természetesen ezt az adatot is megkapja az érdeklődő.

 

Ne legyenek láthatóak a fotóink!

pexels-photo-296649Hát még a gyermekeink! Ha videó chat-en keresztül mutatjuk be az ingatlant, fokozottan figyeljünk rá, hogy a kis- és fiatalkorúak ne szerepeljenek a felvétel közben, sem fotón, sem élőben! Bár egy ilyen egyeztetésnek nem marad nyoma (hacsak nem rögzítjük, ld. lent), mindig gondoljunk a mások személyiségi jogaira! Főleg olyan esetben, amikor gyerekről van szó, aki még nem tud kiállni sajátmagáért.

 

Biztonsági felvétel, engedéllyel!

pexels-photo-3861964Fontos, hogy előre egyeztessük le, ha esetleg rögzítjük a videó chat-et, vagy annak akár egy részletét. Ahogy a telefonos értékesítők vagy mondjuk egy banki ügyfélszolgálat esetén jelzik számunkra, hogy a hívás biztonsági okokból rögzítésre kerül, így mi is élhetünk ezzel az eszközzel. Már ha a másik fél erről tud és bele is egyezik.

Fontos szintén, hogy egy ilyen felvétel nem egyenlő semmilyen jogi megállapodással. Hiába hangzik el egy konkrét összeg, megállapodás, az még nem fog kötelezni senkit az elhangzottakra. Az egésznek inkább a tulajdonos és értékei védelmében van szerepe. Hiszen a rossz szándékkal közeledőket jó eséllyel elriasztja egy ilyen felvétel.

 

Ne mutassunk vagy közöljünk bizalmas adatokat!

security-protection-anti-virus-software-60504Ha ki is alakult a szimpátia, és jó eséllyel nyélbe tudjuk ütni az adás-vételt, ne kezdjünk el érzékeny információkat, dokumentumokat online küldözgetni, beolvasni. Sosem tudhatjuk, ki hackeli meg a rendszert. A banki adataink, a személyigazolvány számunk, a földhivatali információk nem a netre valók!

 

 

Legyünk körültekintőek az élő találkozó esetén!

pexels-photo-3959482Egyezség esetén vonjunk be ügyvédet és egyeztessünk le egy személyes találkozót (melyen az előírásnak megfelelően jelenjünk meg, maszkban, esetleg kesztyűben, tartva a megfelelő távolságot). Tanúnak ne az idős rokont rángassuk el, ha a tulajdonos veszélyeztetett korú, vagy legyengült immunrendszere, esetleg krónikus betegsége van, minden óvintézkedést tegyünk meg, ami csak szükséges, hogy elkerüljük az egészségügyi kockázatot.

 

Mindezen óvintézkedések mellett élvezzük, hogy jön a tavasz! Az emberek mindenhez gyorsan alkalmazkodnak, az új ingatlan értékesítési formára is át fogunk szokni, ameddig szükséges. És ki tudja, lehet, hogy az olnilne trend lesz a jövőben az uralkodó…?