CSAK POZITÍVAN! #2 – Otthonból munkahely, iskola és szórakoztató központ

CSAK POZITÍVAN! #2 – Otthonból munkahely, iskola és szórakoztató központ

A négy fal közé bezárva sem egyedül, sem párban, sem egy szakajtónyi gyerekkel és háziállattal nem kellemes napokig, hetekig ellépbecolni. A mindannyiunk érdekét szolgáló #maradjotthon mozgalom azonban lehet jobb, mint gondolnánk. Rajtunk és egy-két trükkön múlik a kötelező és önkéntes karantén időszak jó hangulata és hatékonysága. Tippek, kicsit “ingatlanosabb” szemmel!

A Csak pozitívan! sorozat első részében az esetleg aktuális adás-vételek biztonságos és hatékony, otthoni megvalósításában próbáltunk segíteni. Mai anyagunk ennél valamivel általánosabb témát jár körül, amely sokunkat érint: a lakásokba és családi házakba kényszerülő családoknak nem feltétlenül kell csupán szorongva a falat bámulniuk.

Nyilván mindenki próbálja valahogy elütni az időt, intézni a munkát, lekötni a gyerekeket. De ahogy fáradunk, egyre több apró trükkre lesz szükség, hogy pozitívan éljük meg ezt az időszakot. Ehhez szeretnénk, a saját tapasztalataink alapján segítséget nyújtani!

  • Napirend és ritmus – Saját magunkon is tapasztaljuk, hogy a “home office” miatt a reggelek néha elúsznak, az étkezések borulnak. Aki nem járatos az otthoni munka és intenzív időtöltés terén, annak első körben egy “órarend” kialakítását javasoljuk. Igen, felvésve egy hatalmas papírra, kartonra, vagy ha van táblafestékes üzenőfal, oda. Legyenek fix időpontok egy napra (pl. felkelés; közös bemelegítés, nyújtás, akár éneklés; étkezések; házimunkák; munka/tanulás; szórakozás; esti, meghitt és vidám szeánsz) és egy hétre is lebontva (bevásárlás, lehetőleg csak 1x, elengedhetetlen feladatok elvégzése, utcai séta és napozás biztonságos körülmények között). Ha kis gyerekkel élünk, használjunk matricás vagy pontozó rendszert, amelyek összegyűjtésével a családtagok extra jutalmakhoz juthatnak. Meg fogunk lepődni, ez felnőtekkel is jól működik!

pexels-photo-3094230

 

  • Az otthon különböző területekre való felosztása, avagy zónázás – Ha otthonról kell dolgoznunk, vagy együtt kell tanulni a gyerekekkel, szükségünk lesz egy nyugodt, arra alkalmas sarokra, felületre. Nem kell kacsalábon forgó palotában élni ahhoz, hogy elváljon az agyunk számára a kötelességekhez és koncentrációhoz használt tér a pihenésre és szórakozásra szolgáló sarkoktól. Változtassunk meg a munkaállomás/tanulószoba képét az adott időszakra: terítsünk le addig nem használt anyaggal az asztalt, hogy úgy érezzük, “kicsit máshol vagyunk, mint eddig”; pakoljuk el a felesleges, figyelmet elterelő tárgyakat, tegyünk olyasmiket a helyébe, ami emlékeztet az irodai/iskolai asztalunkra; öltözzünk át, ne pizsamába üljünk le dolgozni, tanulni, így jobban elválik a pihenés és a munkavégzés közötti időszak; tegyünk ki kartonból készült táblákat, nagy feliratokat, akár lepedőre felfestett “transzparenseket”, amelyek pozitív érzéseket keltenek bennünk és tudatják, itt jelenleg munka folyik; tartsuk egymás zónáit tiszteletben!

 

pexels-photo-3747463

 

  • Álljunk fel minden 45 perc után egy 10-15 perces szünetre! – A home office egyik nagy hátránya, hogy szeret az idő egészen összefolyni és elfelejtünk inni, enni, mozogni. Anno az iskolában is szerettük a szünetet, most is hasznunkra fog válni. Eddig csak a dohányosok jártak ki folyton munkaidőben, most nem dohányzóként is engedjük meg magunknak a luxust, hogy felfrissüljünk. Fejenállás, kávé-tea, egy kis falatozás: minden jó, ami kapkodás nélkül belefér a negyed órás szünetbe!

 

  • Ebéd után engedjünk meg magunknak egy hosszabb sziesztát!  Ez egyértelműen pozitív hozadéka a karantén időszaknak! Ne aludjunk, pihenjünk többet, mint 60-90 perc, mert utána nagyon nehéz lesz újra felkelni. De élvezzük ki, hogy most elnyúlhatunk, vagy épp megnézhetünk egy részt a kedvenc sorozatunkból. Ha a gyerekeknek kötelező alvás van, használjuk ki az időt egy kicsit az egymásra figyelésre. Ne ezalatt akarjunk mindent elintézni, amit mellettük nehezebb. Kapcsoljunk ki kicsit mi is és bújjunk össze, úgy, ahogy egy sima hétköznap koradélután nem tudnánk!

 

00