Adózási kisokos az albérleti szezonban!

Adózási kisokos az albérleti szezonban!
Bár magánszemélyként a nem turisztikai célú kiadás áfamentes, adózni azért kell az albérletek után is. Adózási kisokos következik a vg.hu szerzőjének, K. B. G.-nek tabulátorából! 

 

A közleményből kiderül az is, hogy az albérletkiadáshoz nem feltétlenül kell adószámot sem kiváltani, ha a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát. Az adózási kisokos nyomán a lakáskiadás mindemellett áfamentes, ha a bérbeadó magánszemély és a bérbeadás nem turisztikai célú.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a lakáskiadás teljes mértékben adómentes lenne – hívja fel a figyelmet erre a NAV, kiemelve, hogy az ebből származó jövedelmet kétféleképpen lehet kiszámítani:

 

 

  1. Egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés.
  2. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó.

Az így szerzett jövedelem 15 százalékon adózik, és ezután negyedévente kell adóelőleget fizetni, valamint azt az éves szja-bevallásban is fel kell tüntetni. Az adó mértéke 15 százalék. Az ingatlankiadás adózásáról bővebb információt itt találhat.