Gardróbszekrény – tárolás mesterfokon

Gardróbszekrény – tárolás mesterfokon

Rengeteg hely megspórolható a nappaliba, hálószobába beépített szekrénnyel, más néven gardróbszekrénnyel. Ha igazán minőségi darabra vágyik, ne a kész termékekre vadásszon! Egy megbízható asztalos munkája tartósabb, persze vélhetően drágább is lesz, viszont erre is jár az otthonfelújítási támogatás. Gardróbszekrény kisokos, most!

A gardróbszekrény nem csak divatos, de nagyon praktikus is. Különösen a sarokgardrób, amely az egyébként kihasználatlan sarkokat beépítve a szoba éke lehet. Ebbe úgy léphet be a tulajdonos, mint egy kis szekrény-szobába. Sokan ezt kérik az asztalostól az ugyancsak népszerű, egyenes tervezésű, tolóajtóval ellátott, beépített szekrény helyett – mondta el Tóth Kálmán, a K-Fal Kft. ügyvezetője. Hozzátéve, trendi most a szürke, a grafitszínű szekrényfront más színnel, például kasmírral kombinálva. De a faerezetű bútorlap is nagyon megy.

 

 

Gardróbszekrény alapok: mélységében gondolkodjon

 

Az elmaradhatatlan helyszíni felmérés után jöhet a részletes, a helyi adottságokat – például a gázcső vonalát, a tetőteret – és a megrendelő igényeit is szem előtt tartó tervezés. A gardróbszekrény elrendezését, felosztását, a fiókok, a polcok számát, helyét, a vállfa nagyságát ilyenkor ajánlott pontosítani. Tíz centiméter ráhagyás szükséges a sínek miatt. Oldalsó vállfás tárolásnál 55-60 centiméteres mélység indokolt, így összesen minimum 70 centiméterrel számoljon. A trombita változatnál a szemben felakasztott vállfás ruha miatt a szélességre kell figyelni.

 

Olcsó gardróbszerkénynek híg a leve? Megéri többet költeni!

 

A gardróbszekrény bútorlap minősége és vastagsága sem mindegy: az asztalos rendszerint a standard, 18 milliméteres vastagságú lappal dolgozik mind a tolóajtónál, mind a szekrény polcozásánál. A kész, áruházakban kapható gardróbszekrények anyaga viszont 16 milliméteres, ráadásul a merevítést szolgáló hátlemez sem egyetlen lapból, hanem legalább 2-3 kisebből áll. Emiatt viszont hamar instabillá válik a szekrény – figyelmeztetett Tóth Kálmán.

A minőségi vasalatokra ne sajnálja a pénzt: a gyenge minőségű görgő, sín az óriási súlyt képtelen hosszú távon is megtartani. Éppen ezért nem ritka, hogy ezek a gardróbszekrények többe kerülnek, mint maga a bútorlap, és minél több a fiók, az ajtó, annál több vasalatra lesz szükség.

A tükörrel kombinált front nagyon mutatós, viszont nagyon megemeli a költségeket, főleg a speciális vasalatigény miatt. A bútorvilágításról sem szabad megfeledkezni, hiszen a gardróbban sötét van, ezen a csatornába rejthető, LED-es lámpákkal lehet segíteni.

 

Fele-fele

 

A MÁK állásfoglalása alapján „beépített bútornak minősül, ami az ingatlanba állagsérelem nélkül el nem választható módon beépítésre került, így az ingatlan részét képezi”. Így a gardróbszekrényre is vonatkozik az otthonfelújítási támogatás. Tóth Kálmán szerint a gardróbszekrény anyagköltsége nagyjából annyi, mint az asztalos munkadíja a felméréssel, a tervezéssel, a beszereléssel és valamennyi garanciával együtt – persze az extrém igények miatt ebben lehet eltérés.