Üvegtégla: egy többre hivatott anyag

Üvegtégla: egy többre hivatott anyag

Az üvegtégla használata elenyészik a magyar otthonok többségében. Itt-ott felbukkan a jelenség, társasházi lépcsőházakban és privát vagy nyilvános fürdőkben. De nincs akkora divatja az anyagnak és technológiának, mint amit talán megérdemelne.

 

Az egyiptomi papok már az Kr. e. IV. évezredben füles korsókat, fiolákat, tölcséreket készítettek üvegből, az anyag használata pedig végül innen terjedt el a Földközi-tenger medencéjében, és végül a rómaiak közvetítésével Európa teljes területén. Az üveg használata tehát nem újkeletű dolog. Sőt.

Az üvegtégla megalkotása azonban már sokkal modernebb technológia és jelenség. Az anyag sokoldalúságának köszönhetően a köztudatba beépült funkciók mellett a megszokottnál színesebb módon is felhasználható.

 

Üvegtégla lajstrom

Színben és mintázatban sokfélét választhatunk, az otthonokban elhelyezett üvegfalak színét mintázatát tetszőlegesen megváltoztathatjuk. Lehet választott verzió lehet tejüveg, csíkozott, pöttyös, savmaratott vagy akár homokfúvott is. Ha homokfúvott üveget választunk, fotnos tudni, hogy tapintásra a felület foltos lesz. Az üvegtéglát ebben az esetben ecsettel fölvitt hintőporral zsírtalaníthatjuk, vagy ha ezzel nem bíbelődnénk, egyszerűbb az anyag érdes felületét egy másik réteg üveggel takarni.

Mivel az üvegtégla belseje üreges, így óvatosan megfúrva kár égő is kerülhet bele, izgalmas lámpatestként is funkcionálhat. Mivel az anyag festhető, szöveggel, mintával dekorálható, az esetlegesen színezett téglákkal a hangulatvilágítást is nagyon jól meg lehet oldani.

 

Hol használjam?

 

Kisebb lakások esetén a nappaliban kialakított alvóhely szeparálása sohasem egyszerű, hiszen egy falakkal szigorúan leválasztott apró fülke könnyen szűkös érzetet kelt. Az üvegtéglából készült fal azonban más, főleg, ha nem rakjuk egészen a plafonig. A végeredmény: tér leválasztva, a fény mégis szabadon jár, és a hálóhely intimitása sem sérül.

A különleges megjelenésnek hála az üvegtégla a konyhában is használható, például a munkalapot tartó pult gyanánt. Amerikai konyhás megoldásnál ráadásul a konyha felől kerülhet elé szekrény, így csak a nappali irányából látható. Ha még világítást is tesz mögé, akkor a hatás elképesztően menő lesz.

Egy magyar rokon: az üvegbeton

A “LiTraCon” fényáteresztő betont Losonczi Áron építészmérnök találta fel és fejleszti 2001  óta. Az termék szabadalmazásakor az üvegbeton maga már nem volt újkeletű, ami újdonságnak számított, az az optikai szálak használata volt, melynek ezrei hálózzák át a befogadó anyagot.

“A Magyarországon  „üvegbeton” névre keresztelt – transzparens építőanyag újdonsága többek között homogén megjelenésében rejlik, […] amelyet a szemlélő egy egyöntetű betonfelületet lát, ellentétben az eddig ismert üveg-beton megoldásoktól. A találmány híre hamar körbejárta a világot, számos nemzetközi cikk beszámolt megszületéséről. A TIME magazin a 2004. év legfontosabb találmányai közé sorolta.” – olvasható a termék hivatalos oldalán.