Már egy gyerek után is jár az otthonfelújítási támogatás! Sőt, házasnak sem kell lenni!

Már egy gyerek után is jár az otthonfelújítási támogatás! Sőt, házasnak sem kell lenni!

Sokan járhatnak jól, ugyanis 2021. január 1-től a kormány otthonfelújítási támogatása értelmében a költségek felét-maximum 3 millió forintig- az állam vállalja át. Kezdődhet a munkákhoz kapcsolódó számlagyűjtögetés!

2021 – Az otthonfelújítási támogatás éve!

Szerencsések, akik jövőre időzítették a lakásrenoválást. Már egy gyerek esetén is jár az otthonfelújítási támogatás, mely a kormány által meghirdetett Otthonteremtési Program legújabb elemeként múlt héten látott napvilágot. Ennek értelmében január 1-től a felújítási költségek- beleértve a munkadíjat és az anyagköltséget- felét, maximum 3 millió forintig, az állam vállalja át.

A támogatás részletei még nem ismertek. Ugyanakkor annyi már biztosan tudható, hogy mindennemű korszerűsítés- akár az energetikai is- belefér a keretbe. Érdemes például a fürdőszobát, konyhát januártól újraburkolni, nyílászáró- cserében gondolkodni. A felújításhoz szükséges teljes önerőre azonban szükség lesz. Hiszen a támogatás az összegyűjtött számlák ellenében vehető igénybe. A kedvezmény akkor is kérhető, ha a család nem csokos- tehát sem csok hitelben, sem a csok támogatásban nem részesült.

CSOK hírek, röviden

Ha már a csok-nál tartunk: januártól ez a fajta megoldás is többet hozhat a konyhára- még az egy és kétgyerekes családoknál is. Ugyanis az 5 % os lakásáfa visszaigénylés januártól minden csok-ot igénybe vevőt érint. Amennyiben jövőre vásárol újépítésű ingatlant, beleértve az egyedül gyereket nevelőket és az élettársakat is. Utóbbinál a nem feltétlenül közös gyermekeket nevelő mozaikcsaládokra kell gondolni. Azonban a visszaigénylés csak utólag történhet meg, a vásárlás idején még nem lehet számolni vele. 

Mint ismeretes, a családi otthonteremtési kedvezmény hitelfelvételkor önerőként is beszámítható: három gyereknél 10 millió forint jár. Használt ingatlan vásárláskor egy gyerek esetén 600 ezer forintot jelent. Két gyerek után 1M 430 ezer forint vehető igénybe. Újépítésű ingatlannál nagyobb a támogatás mértéke: egy gyereknél 600 ezer, két gyereknél 2 M 600 ezer jár. Az 5%-os áfavisszaigényléssel együtt így már számottevő summa takarítható meg.

Otthonfelújítási támogatás, nem keverendő…!

E vissza nem térintendő, otthonfelújítási támogatás nem keverendő össze a csok-hitellel! A minimum két gyerek után igénybevett csok-támogatás mellé ez opcionálisan felvehető kölcsönt jelent, fix 3 % kamat mellett. Ezzel az egyedülállók, élettársi kapcsolatban élők szintén élhetnek. Ellenben a babaváró hitellel, amely csakis házaspárok, legfeljebb 10 millió forintig. A kölcsön visszafizetése a futamidő az első 5 évben kamatmentes, ha az igényléstől számítva az első gyerek 5 éven belül megszületik. A második gyerek után a fennálló tartozás 30%-át, a harmadik után az egészet elengedik.

Az MNB 0%-os, valószínűleg 10 éves futamidőre adható lakáshitel bevezetését tervezi az új, energiatakarékos lakást vásárlók vagy építeni szándékozók, sőt, a kivitelezők számára; ennek időpontja egyelőre ismeretlen, mint ahogy a kölcsön maximális mértéke, illetve, gyermektelenek is élhetnek-e a lehetőséggel.

 

További szakértői anyagok blogunkon!