Önnek jól áll a zöld?

Önnek jól áll a zöld?

Derítse ki az Ingatlanbazár segítségével! Már elérhető a NHP Zöld Otthon Program keretében indított zöldhitel, amely 2,5 százalékos, fix kamatozású, maximum 70 millió forintnyi lakáskölcsönként új építésű ingatlan- és telekvásárlásra, házépítésre vagy meglévő zöldhitel kiváltására alkalmas; legfeljebb 25 évre vehető fel.

A program célja, hogy fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve ösztönözze a fenntartható lakások építését, a hazai lakásállomány energiahatékonyságát.  Ebben segít az október 4. óta elérhető zöldhitel, amelynek részleteit az országos ingatlanos portál gyűjtötte csokorba.

 

BB”

 

Mitől zöld? A kölcsönből finanszírozott, új építésű ingatlan az energetikai besorolásnál legalább „BB” minősítést kell kapjon. Azaz közel nullás energiaigényűként épülhet meg. Ez azt jelenti, hogy a ház energiafelhasználását legalább 25 százalékban megújuló forrásból oldja meg. Úgy, hogy a ház elsődleges energiaigénye maximum 90 kWh/m2/év.

Az új lakáshoz kapcsolódó garázs vagy tároló – a lakással egyidejűleg történő – vásárlására, illetve építésére is felhasználható a hitel. Sőt, már meglévő ingatlan tetőtér-beépítésére és emeletráépítésére is igényelhető, amennyiben az így létrejövő, különálló lakás megfelel a feltételeknek.

 

Hozzáértő zöld kivitelező

 

Ha vásárlásban gondolkodik, fontos kitétel, hogy ingatlant csakis gazdálkodó szervezettől vehet. Magyarán olyan cég által épüljön az ingatlan, aki kimondottan értékesítés céljára építi, építteti a lakást. Amelynek ön lesz az első tulajdonosa. Az Ingatlanbazár azt javasolja, olyan céget bízzon meg az építkezéssel, aki jártas a zöldhitel ügyintézésében, tisztában van az adminisztratív feladatokkal és az energetikai elvárásoknak megfelelő kivitelezéssel.

Masa Tamás, a Terra-Ép Magyarország Kft. ügyvezetője az Ingatlanbazárnak elmondta, a közel nullás energiaigényű lakások megvalósításában nagy szerepe van a korszerű nyílászáróknak, a külső hőszigetelésnek, illetve a napelemes rendszeren alapuló energiafelhasználásnak, ugyanakkor a zöldhitel nem használt ingatlanok korszerűsítésére irányul. Arra kiváló az otthonfelújítási támogatás, illetve a nemrégiben megjelent napelempályázat.

 

Passzol a csok-hitellel

 

A legalább 1 millió forintnyi, a futamidő végéig fix 2,5 százalékos kamatozású zöldhitel mellé igényelhető csok-hitel is, amely így automatikusan zöldhitellé válik, de a két hitel összértéke nem haladhatja meg a 70 millió forintot.

Ki lehet adós? Legfeljebb négyen: a főadós mellett még három személy. Feltétel, hogy a főadós tulajdonában (is) álljon az ingatlan, az adóstársakkal együtt 10 százalékos össztulajdoni hányadot képezzen az érintett lakásban; továbbá legalább 10 évig életvitelszerűen abban is éljen.

A minimum 4, legfeljebb 25 évre felvehető kölcsön korábban felvett zöld lakáshitel kiváltására is alkalmas, de egyéb lakáshitelek nem válthatóak ki vele. Házastársak, élettársak, egyedülállók is igényelhetik, a kölcsönnek nem feltétele gyermekvállalás, viszont csak egyszer igényelhető meg – hívja fel a figyelmet az Ingatlanbazár.

Több hazai pénzintézet is kínál zöld otthon hitelt. Bankja válogatja, hogy milyen kedvezményekkel csábítják a lakosságot: van, ahol a közjegyzői díjat, az értékbecslés díját visszatérítik. Másutt a földhivatali ügyintézést is felszámolják költségként.