Szuterén: bármiből ki lehet ma már hozni egy menő otthont?

Szuterén: bármiből ki lehet ma már hozni egy menő otthont?

A szuterén vagy alagsori lakás csak kevesek álma. Vagy inkább talán anyagi okokból választott megoldása. De mi hiszünk abban, hogy bármiből ki lehet hozni a legjobbat! Így egy az utca szint alatti lakásból is. Megnéztük, hogyan festenek a szuterén otthonok a dizájn oldalak fotóin. És sokat tanultunk!

 

Szuterén “szentháromság”

 

Ha az ember szuterén lakást vesz, három dolgot kell mindenáron elérnie. Mivel az árak ezeknél az ingatlanoknál általában igen kedvezőek, így a plusz munkálatokra maradhat elegendő pénz. Alagsori lakások esetén tehát mindig kövessük az alábbi három tippet:

  • Szigetelés – Szuterén otthonoknál elengedhetetlen a fullos, profi szigetelés. Padló, falak, mennyezet, mindent kezelni kell. Persze úgy, hogy ne okozzunk magunknak penészedési lehetőséget. Egy ilyen munka előtt mindenképp utána kell járni a legjobb megoldásoknak és a specializált szakembereknek.
  • Szellőztetés – Ahogy az első pontból is kitűnik, az akár súlyosabb betegségeket is okozó penészedés ellen a legjobb gyógyír (nem csak az alagsorban!) a vérprofi szellőztető rendszer. Párátlanítás, ventilálás akár még hőfok szabályozással is egybekötve lehete a záloga a hosszú, felújítás mentes időszakoknak.
  • Minimál berendezés – Bár sokan jó eséllyel a fények és lámpák témájára tippeltek volna, mint utolsó, fontos pont, mi az alagsori terek kellemes érzetének kulcsát inkább a berendezésekben látjuk. A fények kapcsán a világosra festett és fényt visszaverő tárgyakkal berendezett helyiség talán még egy fokkal fontosabb, mint maga a fényforrás. Illetve utóbbi annyira ízlés függő (lehet, valaki épp azért szeretne szuterén lakást, mert nem vágyik állandó benapozottságra), hogy abba nem is mennénk ehelyütt bele. Míg a “kevesebb több” lakberendezési irányzat biztos, hogy segít a felszín alatti közérzet kapcsán.

Fotó: Unsplash

 

De miért vennék egyáltalán alagsori lakást?

 

Jó eséllyel azért, mert a legjobb környékeken is akad belőle olcsón. Míg a fővárosi ingatlanpiac legfelkapottabb helyszínein szinte már csak elvétve akad eladó lakás 35 millió forint alatt, addig szuterén témában még mindig találni valamit. Olyan impozáns helyeken is, mint a Budai Vár töve, vagy épp a Váci út környéke.

Fotó: Unsplash

 

Mi arra bíztatjuk a kisebb büdzsével rendelkezőket, hogy megfelelő szakember bevonásával bátran nézzenek meg “lesajnáltabb” típusú ingatlanokat is. Mert a végén még kiderülhet, hogy kincsek hevernek itt-ott az utca szintek alatt. Egy biztos, a ház statikai állapota és nedvessége lesz a mérvadó. Nem az ár.

 

Szuterén lakások a pop kultúrában

 

Bár nyilván sokkal több alkotásban is elbukkan a téma, két szívünknek kedves film kapcsán azonnal beugrott egy-egy ikonikus, alagsori otthon. A 2019-ben hatalmasat robbantó Élősködők felejthetetlen lakása az utcaszintnél 7 lépcsőfokkal lejjebb helyezkedik el. A Bong Joon Ho rendezte zseniális film ezen színtere elképesztő erős kontrasztot mutat a másik fő helyszínnel. És bár nem ez az a mozi, amitől megindulna a piacon az alagsori lakások eladása, azért mi nagyon szeretjük.

 

A szöulinál jóval kellemesebb a spanyol főváros Plaza del Alamillo elnevezésű terecskéjén található lakás, amely Pedro Almodóvar Tűsarok című filmjében nyújtott otthont a film dívájának, Becky del Páramo-nak. A drámai anya-lánya kapcsolatot boncolgató, klasszikus Almodóvar alkotás helyszíne a Madridba utazók számára igazi ínyencség lehet. Igaz, csak kívülről tekinthető meg az egykori, kultikus film helyszín.

 

Fotó: Ingatlanbazar.hu