Megvannak a napelemes pályázat részletei

Megvannak a napelemes pályázat részletei

Hétfőn napvilágot látott a várva várt napelemes pályázat valamennyi részlete- tájékoztat az Ingatlanabazár. A lakosságot megcélzó, 100 százalékban vissza nem térítendő támogatás a napelemes rendszer kiépítésére, illetve a fűtés korszerűsítésére jár.

Az önerőt nem igényelő pályázat célja, hogy a lakosság minél nagyobb mértékben használjon napelemes rendszert .Illetve az ingatlanok fűtését is ezzel, illetve a megújuló energiaforrásnak számító hőszivattyúval kombinálja.

 

A napelemes pályázatról, szakértői szemmel

 

Hónapok óta óriási érdeklődés övezi a pályázatot, erről számolt be a www.ingatlanbazar.hu megkeresésére két érintett cég is. Csikós Dániel, a Solarmania Kft. ügyvezető-tulajdonosa elmondta, hogy napi 25–30 telefont kapnak ez ügyben. Nem beszélve az e-mailekről. Hasonló tapasztalatokról számolt be Harcsa-Pintér Sándor is, a 3Comm Zrt. ügyvezetője:

Az otthonfelújítási támogatáshoz hasonlóan legalább megháromszorozódott a telefonhívások és a személyes megkeresések száma az átlagos időszakokhoz képest. A pályázat eredeti szándéka szerint a szerényebb jövedelmi viszonyok között élők számára kíván belépést teremteni a megújuló energia használatának irányába. De a tervezet ennél szélesebb rétegnek szól – magyarázta a szakember, hozzátéve, félő, hogy ennek káros hatása is lesz a napelemes iparágra. Több hónap, mire a beadott kérelemről döntés születik, és további jelentős idő telik el annak megvalósulásáig. A köztes időszakban a lakossági kivitelezés valószínűleg a korábbi évek töredékére esik majd vissza.

 

És a pontos összeg…

 

Három beruházási kategóriában összesen 202 milliárd forint értékben lehet pályázni a hivatalosan „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” néven futó, összesen majdnem 35 ezer családon segítő támogatásra.

 

Mire pályázhatunk?

 

Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítésére, igénylőként maximum bruttó 2.900.000 forint támogatással, vagy napelemes rendszer telepítésére, nyílászárók cseréjére, tárolókapacitás létesítésére és fűtési rendszer korszerűsítésére, infra- vagy fűtőpanelekkel, illetve hőszivattyúval bruttó 11.300.000 forintig. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 500.000 forint.

A korszerűsítés történhet családi házon, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóház – vagyis ikerház és sorház – elkülöníthető, önálló egységet képező épületén, épületrészén. Valamint legfeljebb 6 lakásos társasházi, szövetkezeti ingatlanokként bejegyzett épületrészen, lakáson. Tehát egy társasház teljes korszerűsítésére csak külön-külön pályázhatnak a lakástulajdonosok- figyelmeztet az országos ingatlanos portál.

Távfűtéses ingatlannal csak napelemes rendszerre lehet pályázni. A meglévő hőszivattyús vagy fűtőpaneles fűtések korszerűsítését vagy bővítését, illetve a meglévő napelemes rendszerek kibővítését vagy cseréjét nem támogatják. Utóbbinál kivétel, ha fűtéskorszerűsítésre nyújt be pályázatot a tulajdonos. Mobilházra nem jár a támogatás.

 

Napelemes megoldások: vannak feltételek

 

Az az adóazonosító jellel rendelkező magánszemély nyújthatja be a támogatási kérelmet, aki a beruházásban érdekelt ingatlan (rész)tulajdonosa. Illetve állandó lakcíme is ide szól. A (rész)tulajdonos 2020. évi adóbevallásban szereplő együttes jövedelme – csakis a tulajdonosokat tekintve – egy főre vetítve nem haladhatja meg a 4,85 millió forintot. Szempont, hogy az ingatlan műszaki állapota „egyéb beavatkozások” nélkül is megfeleljen a kivitelezésnek. Vagyis a beruházás felújítás nélkül is megvalósulhasson.

A napelemes elbírálást egy pontrendszer is segíti; pontok az ingatlanba bejelentett gyermekek számától függően adhatóak: gyerektelennek nem jár pont, egy gyerek után 2, két gyerek után 3, három vagy több gyerek után 4 pont adható. A nem kedvezményezettnek minősülő járások ingatlanjaira 1 pluszpont, a kedvezményezett járásban találhatóakra további 2 pont, a fejlesztendő járásba tartozó ingatlanra 3 pont jár. Nem mindenki pályázhat; például az sem, akinek 60 napon túli köztartozása van, de a polgármesteri cím is kizáró ok.

 

Figyelje az ütemezést!

 

A napelemes pályázatokat 4 ütemben, megyénként eltérő beadási időpontokkal, rögzített megyei támogatási keretre lehet benyújtani. Az első beadási időpont Csongrád-Csanád megyében – Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Somogy és Tolna megyével együtt – 2021. december 13-tól 2022. január 3-ig tart. Tehát nem ajánlott elodázni a kérelem benyújtását, amely egyébként a www.palyazat.gov.hu oldalon keresztül elektronikus úton adható be, illetve nyomtatott formában az ÉMI Nonprofit Kft. címére.

 

Papírmunka

 

Csak azon kivitelező végezheti el a munkát, aki előzetesen regisztrált a kivitelezői listára. Erre hétfő óta van lehetőség. A cég által kiállított, formai követelményeknek is megfelelő számlát csatolni kell a kifizetési kérelemhez. Figyelem: az otthonfelújításhoz kiállított számla nem adható be erre a pályázatra is!

Az Ingatlanbazár utánajárt: a kivitelezési munkálatokról szóló számlán kívül más dokumentációra is szükség lesz, például a napelemes rendszernél az áramszolgáltatói engedélyeztetésre, illetve a fűtésrendszer kiépítésénél két energetikai tanúsítványra – a kivitelezés előtti és utáni állapotról is.

Arra számíthat, hogy például a napelem-nyílászárócsere-hőszivattyú kombináció megvalósítása akár egy évet is igénybe vehet – figyelmeztetnek az ingatlanbazar.hu által megkérdezett szakemberek.