Még csak most született, de már lakás kell neki… Ponthatárok és albérletpiac 2018-19!

Még csak most született, de már lakás kell neki… Ponthatárok és albérletpiac 2018-19!

Sokak számára lehet ismerős az érzés, hogy “a gyerek” fél perc alatt felnőtté vált. Oda sem néztünk és a totyogós kis lényből érett(ebb), önálló ember lett. A középiskola és a tinédzser évek néha nehezebb pillanatai után sokuk számára a fészek végleges elhagyása az egyetemmel, főiskolával kezdődik. Hol és mennyiért tudjuk segíteni a szárnypróbálgatást az idén felsőoktatásba belépő, vagy a már ott tanuló, de jobbra, olcsóbbra, másmilyenre váró utódunkat? Albéretpiac körkép, nem csak szülőknek!

Július 25-én, szerdán nyilvánosságra kerültek az idei felsőoktatási ponthatárok. A közel 108 ezren jelentkező közül 75 ezret vették fel valamelyik hazai egyetemre, főiskolára. Az intézmények között az ELTE, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem szakjait jelölték meg a legtöbben, de idén is sláger még a Műegyetem, a Corvinus és a SOTE is. A vidéki városok közül – a már említetteken felül – továbbra is Pécs és Miskolc az uralkodó.

75 ezer fiatal tehát közel egy hete a közeljövőjét és persze a lakhatását tervezgeti. A lakhelyet és várost váltók számára a véges kapacitású kollégiumok mellett a jelenlegi albérlet kínálat van a fókuszban. De az azonos városban maradók közül is sok diák szeretné az új életet új körülmények között megkezdeni.

00

 

Venni vagy bérelni? Ez itt a kérdés!

Ennek következtében az albérletpiac, sőt, alakásvásárlások iránt kereslet is nőtt. Hiszen ha van esetleg tartalék, miért ne fektessünk be hosszútávon? Vagy ha megfelelő háttérrel rendelkezünk, miért ne válasszunk egy ingatlant kényelmes hitel konstrukcióval? Mire az unokák pályaválasztás elé kerülnek, jól menedzselve a dolgokat a lakás akár kitermelheti az árát. De egy biztos, komoly biztonságot jelenthet a következő generációknak a saját tulajdon megléte.

Hogy ki, melyik felállásban – a bérlésben vagy a vásárlásban – hisz jobban, melyik fér bele a büdzséjébe és a hosszabb távú terveibe: egyedi kérdés. A döntés meghozatalához mára számos segítséget kaphatunk. Ilyen például a hitel törlesztőrészlet alapú kereső, amelynek hála azonnal látjuk, meddig is ár az a bizonyos takaró. Illetve milyen időintervallumra és összegekre számíthatunk, amennyiben a vásárlást választjuk.

Emmelett ott vannak az ingatlanos portálok szűrői, amelyek segítségével bárki gyorsan és könnyen felmérheti a piacot ár és lokáció alapján is. Így végül könnyen kiszámolhó, mi éri meg nekem jobban: venni vagy bérelni?

03

Forrás: ingatlanbazar.hu

 

Milyen a merítés? Egyre színesebb!

Az ingatlanbazar.hu oldalon, csak Budapesten jelenleg 2227 kiadó lakás közül válogathatunk. A legolcsóbb, egyetemistáknak szóló ajánlat 20.000 Ft-nál kezdődik, míg a felső határ lakások esetén 5000 euró, vagyis 1,5 millió forint körül van/hó.

Az extremitások mellett azonban rengeteg reális árú lakás és szoba között böngészhet az, aki inkább a bérlésre szavaz.

Az ingatlanvásárlók számára a pontos helyszín megadása – a fővárosban akár kerületekre bontva, vagy a vágyott utcát megjelölve -, a büdzsé megjelölése és persze az apró extrák (emelet, erkély, fűtés típusa stb.) kiválasztása után érdemes a hitel kalkulátort is szemügyre venni. Hiszen nem lapul mindenki zsebében egy új otthonra való összeg. A kiszámítható és tervezhető jövőhöz azonban számos szakember segítséget nyújt. Így ha inkább venni szeretnénk, a lehetőségeinkhez mérten megtalálhatjuk a legtökéletesebb ingatlant.

Az élet tehát nem olyan bonyolult, az utód lakhatása komolyabb káosz nélkül megúszható. Így elég energiánk maradhat a sírás-rívásra, hogy eggyel csendesebb lesz a családi fészek…

02