9 tanács, hogyan értékesítse otthonát, ha egykor gyilkosság helyszíne volt

9 tanács, hogyan értékesítse otthonát, ha egykor gyilkosság helyszíne volt

Tudjuk, hogy ennél kevés hátborzongatóbb és nyomasztóbb témát lehet találni. De sajnos amíg az emberi természet része a pusztítás, egymás életének kioltása, addig ez a téma is megkerülhetetlen. Randall Bell ingatlanszakértő tanácsaival próbálunk azoknak segíteni, akik egy tragédia után szeretnének megválni ingatlanjuktól.

1. Alaposan takarítsunk ki!

Bár elég magától értetődőnek tűnik az első pont, Bell találkozott a munkája során olyan esettel, ahol a mindenre kiterjedő takarítás igazán hasznos lett volna. Történt ugyanis, hogy egy ház új tulajdonosának lánya egy golyó ütötte nyomot talált a gardróbjában. A családfő a befúródás helyéből kiindulva megpróbálta megkeresni a lövedék kiindulási pontját. Végül a garázsban, a vízmelegítő alatt emberi agy maradványaira bukkant. Az új lakók ekkor hallottak először a korábban a helyszínen elkövetett öngyilkosság tényéről, amelynek nyomán végül mind a korábbi tulajdonost, mind az ingatlanügynököt beperelték.

2. Legyünk maradéktalanul őszinték!

Bell szerint ez a legelső és legfontosabb szabály. Az Egyesült Államok számos államában törvény írja elő az értékesíteni kívánt ingatlanok múltjára vonatkozó események nyilvánosságra hozatalát, amennyiben az csökkentheti annak értékét. Bár az igazság elhallgatásával gyakran gyorsabban juthatunk vevőhöz, hosszútávon mindenképp az etikus és tisztességes magatartás válik be, amellyel elkerülhetőek a későbbi perek is.

3. Bízzunk az időben!

A kezdeti, akár 15-20%-os “értékcsökkenés” az évek múltával megszűnhet. Érdemes kivárni, időt adni a piacnak és a vásárlóknak. Bell pédaként említi a Beverly Hills-en található Benedict Canyon villát, ahol a “Manson család” egykor kivégezte Sharon Tate-et, Roman Polanski nyolc és fél hónapos várandós feleségét, és amely 20 év elteltével végül reális piaci áron kelt el.Természetesen akad olyan ingatlan is, amelytől végül nem sikerült a tulajdonosnak megválnia. Ilyen többek között egy kaliforniai McDonald’s étterem is, ahol 1984. július 18-án 21 embert mészárolt le James Oliver Huberty.

bl

bl1

 A “Manson család” mészárlásának helyszíne belül és kívül.

4. Fontoljuk meg a kiadást az első években!

Ezzel nem csak a költségeinken faraghatunk, de lényegesen könnyebb egy lakott ingatlant értékesíteni, mint egy üresen álló “kísértetházat”.

5. Ne dózeroljuk le az épületet!

Bell nem javasolja az érintett ingatlanok totális megsemmisítését. Főleg, mivel az emberek képzeletében a “rontás” nem feltétlen csak az épületre vonatkozik, de “körbelengi az egész területet”. A szakember meglepődve tapasztalta egy kolorádói útja során, hogy sem a Columbine iskolai lövöldözés helyszínét, sem az elkövetők otthonait nem semmisítették meg. Bell szerint a közösség így hatékonyabban tud szembenézni a tragédiával, amelynek fizikai emlékét elbontva talán még tovább lebegne a szörnyűség a túlélők és a helyi lakosok élete felett.

6. Alakítsuk át a homlokzatot!

Számos ingatlantulajdonos dönt egy tragédia után háza renoválásáról és külsejének megújításáról, hogy a média által sokszor mutogatott helyszínek nyomát kitöröljék az emlékekből.

7. Ne változtassunk a címen!

A variálás csak még inkább felkeltheti a figyelmet és gyanússá teheti az ingatlant.

bl2

A Columbine Gimnázium

8. A biztosító és a hitelező a barátod!

Számos, a tragédia kapcsán felmerülő járulékos költség megtéríthető a biztosító által. A Mennyország Kapuja (Heaven’s Gate) UFÓ hívő szekta 1997. március 26-i, a Hale–Bopp-üstököst követő űrlény inváziótól rettegve tömeges öngyilkosságot követett el. A 39 holttest hordágyon történő elszállítása közben a márványpadló pedig jelentősen rongálódott. Nyilván nem ennek megtérítése az első gondolata az embernek, de a biztosítóval történő egyeztetés az ügyben mégis hasznosnak bizonyulhat.

9. Kerüljük a “Kísértet Kastély Effektust”!

Figyeljünk az ingatlan állagmegőrzésére és ahogy korábban említettük, próbáljuk minél előbb bérlőt találni. Az elhagyatott, “elátkozott” házak előszeretettel vonzzák az embereket és késztetik őket betörésre (főleg viktoriánus házak esetében). Az aktív világítás és a terület őrzése fontos lehet a későbbiekben. Az ingatlan megítélésének talán legfontosabb szempontja a szomszédok véleménye. Folyamatosan tájékoztassuk őket a ház/lakás állapotáról és aktuális helyzetéről, és az ő érdekükben is tegyünk meg mindent, hogy távol tartsuk a kíváncsi idegeneket.

Forrás: Curbed