Csináld magad légkondi – tippek otthonra hőség idejére

Csináld magad légkondi – tippek otthonra hőség idejére

A légkondicionáló fantasztikus találmány. Csak sajnos azon felül, hogy meglehetősen megterheli a környezetet, sokan még érzékenyek is rá. Fül- és torokfájás, valamint csillagászati villanyszámlák helyett íme néhány egészen egyszerű megoldás a nagy melegekre!

1. Ha már úgyis megy a hűtő…

Amennyiben van otthon fagyasztó, és a disznótoros mellé befér még valami, töltsünk fel néhány műanyag palackot vízzel és tegyük be hűlni pár órára. Párnahuzatba csavarva “fordított ágymelegítőként” jó hasznát vehetjük éjszaka. De a hűvöset árasztó palackok egy-egy lábosban elhelyezve is már sokat javíthatnak a szobai hőmérsékleten.

Extra költség: 0 Ft

kan1

2. A sötétben mindig izgalmas dolgok történnek…

Ha járt már mediterrán országban észrevehette, hogy a szieszta idejére egész városok válnak kietlenné. Az ablakok spalettái, a zsalugáterek mind becsukódnak a legforróbb órákra. Itthon a nagyvárosokban inkább a sötétítőfüggyönyös megoldás az elterjedtebb, nem számítva persze a régi, klasszikus redőnyöket, amik olykor-olykor megmakacsolják magukat. Úgyhogy le a rolókkal, be a függönyökkel, éljen a félhomály!

(Persze ez a megoldás akkor lesz igazán “zöld”, ha nem kapcsolunk fel ilyenkor minden villanyt. Vannak olyan elfoglaltságok, amiknek jót tesz a sejtelmes fény…)

Extra költség: 0 Ft

3. Aki a szobanövényt szereti, rossz ember nem lehet

Miközben a száraz városi levegőt és a szobát párásítják, egyszerre hűtik is a levegőt a dúslevelű, zöld növények. Az emberi pszichére gyakorolt jótékony hatásukon felül a zöld felületek tehát hűtenek is, miközben friss oxigénnel látják el otthonunkat.

Extra költség: 1000 – 20.000 Ft, persze határ a csillagos ég

kan2

Forrás: Petite Planet

4. Egy másik függönyös megoldás Indiából!

A meglehetősen forró éghajlat alatt élő indiaiak egyik praktikus megoldása a könnyű pamut és lenvászon függönyök aljának vízzel teli vödörbe lógatása. Miközben az anyag finoman felszívja a vizet, az ablakon át érkező lágy szellő természetes légkondiként szétszórja a hűs áramlatot a helyiségben. Rekkenő hőségben persze nem működik, de minimális szélmozgásnál már csodákra képes a dolog!

Extra költség: 2 vödör ára, amely nagyobb lábosokkal is helyettesíthető

5. Nappal zárás, éjjel nyitás

Hőség esetén minden nyílászárót csukjunk be és lehetőség szerint maximálisan szigeteljünk le. Az enyhet hozó éjszakák és esetleges viharok alatt pedig tárjunk ki mindent, amit csak lehet.

Az alapvetően hideg, nehezen fűthető lakások a kánikulák beköszönte után is sokáig hűvösen várják haza tulajdonosaikat, amennyiben a munkaidő alatt besötétítve, jól bezárva állnak. Ha már a téli időszak sokszor szenvedés egy ilyen helyen, legalább a nyári előnyét élvezzük ki!

Extra költség: 0 Ft

kan3

6. Keressük a mélypontot!

Általános iskolai fizika tananyag, hogy a meleg felfelé törekszik. Akinél van galéria, ezt pontosan tudja.

Ha kell, költözzünk ideiglenesen a padlóra. Ha nem szeretjük a kemény fekhelyet, válasszunk természetes anyagból készült matracot, mert az olcsó, műszálas habszivaccsal csak rontunk a saját helyzetünkön.

Extra költség: 0 Ft

7. Ha már mindenképp kell az a fránya ventilátor…

Fogjunk egy fémtálat, tegyünk bele sós jeget és az egészet tegyük a ventilátor elé, hogy arra fújja a levegőt. Ha nincs fémtálunk, vagy jégkockakészítő szettünk, használhatjuk az 1. pontban javasolt palackos megoldást. A palackot  10%-ban töltsük fel sóval, 70%-ban vízzel, a maradék 20%-ot pedig hagyjuk meg a természetes térfogatnövekedésnek. A sónak köszönhetően a víz alacsonyabb hőmérsékleten fagy meg, így amolyan “szuper jeget” kaphatunk.

A palackokat ugyanúgy, mint a fémtálas megoldás esetében helyezzük egy tároló edényben a ventilátor elé. A kiolvadt palackok bármikor újra lefagyaszthatók!

Extra költség: A ventilátor működéséhez szükséges áram, és pár kanál só

kan4

 + 1 tipp

Bár az emberek többsége óckodik a módszer  kipróbálásától, semmi más nem segít annyit  kánikula idején, mint egy forró tea. Tény,  hogy fogyasztás után 4-5 percre őrületesen  izzadni kezdünk, a test természetes  hőháztartása azonban gyorsan reagál, és 1-2  órára olyan belső hűtőrendszert aktivál, amiről  álmodni sem lehet! (Nem véletlen látni az  arab világban az erős, forró teákat iszogató  embereket.)

Ha a leizzadás után szeretne lezuhanyozni,  legalább langyos, de inkább meleg vízben  tegye, hogy az eredmény még jobb és  tartósabb legyen. Higgye el, megéri az 5 perc  szenvedés, ráadásul ha egy jó zöld teát  választ, a szelleme is felfrissül!

 

 

(A gyűjteménybe saját tapasztalatokat és az  alábbi írás elemeit használtuk fel.)