Így újítsa fel homlokzatát! – vendég poszt, 3 egyszerű lépésben

Így újítsa fel homlokzatát! – vendég poszt, 3 egyszerű lépésben

A családi házak homlokzata az évek során intenzív igénybevételnek van kitéve. A napsugárzás, csapadék, fagyterhelések és a környezeti szennyeződések megviselik a vakolatot, ami az évek során elöregedhet, kifakulhat, hajszálrepedések jelenhetnek meg rajta. Az alábbi három megoldással megújíthatja, felfrissítheti háza homlokzatát, meghosszabbíthatja annak szépségét:

  1. Karbantartás, tisztítás

GYŐRSZIG_cikk_homlokzat karbantartás 1

A szennyeződések normál esetben csak esztétikai problémát okoznak. Ha a homlokzaton olyan mértékű a porlerakódás, hogy azt a csapadék és a szél már nem tudja eltávolítani, akkor egyszerűen vízsugárral (max. 20 bar), enyhe kefés átdolgozással Ön is letisztíthatja. Az olajos, kormos szennyeződéseket mosószeres vízzel, vagy gyári homlokzattisztító oldatokkal tudja eltávolítani. Az algás, penészgombás, mohás, zuzmós falak tisztítását egyszerűen nagynyomású hideg vizes lemosással (max. 20 bar), súlyosabb esetben gombaölő hatású vegyszerrel lehet kezelni. Az oldatot felhordhatja ecsettel, hengerrel, vagy szórással (arcvédő használata javasolt). A gombaölő oldattal kezelt felületről, a kezelést követően a csapadék és a szél hatására a biológiai szennyeződések egy jelentős része leválik, de teljes tisztaság nem várható el. Ezért ajánlott az épület homlokzatának rendszeres karbantartása, illetve két-három évenkénti tisztítása, amellyel nagyban meggátolható a felület olyan mértékű elszennyeződése, ami egyre jelentősebb esztétikai problémát okoz.

  1. Átfestés

Amennyiben a vakolatán lévő makacs szennyeződéseket, algákat, gombákat, mohát már nem lehet nyom nélkül vízsugárral eltávolítani, illetve friss színt szeretnének a háznak, érdemes homlokzat átfestésben vagy újravakolásban gondolkodni. A homlokzat átfestése olcsóbb az újravakolásnál, és gyorsabban érünk el nagyon látványos eredményt. Azonban a vakolat meglévő strukturális hibái, illetve a hajszálrepedések átfestéssel csak mérsékelhetők. A meglévő érdes vakolatstruktúrát az új festékréteg letompítja, ezzel finoman megváltoztatja a felület megjelenését. Festés előtt célszerű az alapozót a megtisztított, száraz és pormentes vakolatra korongecsettel felhordani, mivel így az anyag jobban beleül az érdes homlokzati felületbe.

  1. Újravakolás

A homlokzat újravakolásával a meglévő felületi hibák, repedések teljesen eltüntethetők, és az újabb vakolatréteg jelentősen növeli a felület ellenálló képességét. Az újravakolás előtt a régi felület hibáit szakszerűen ki kell javítani. Lehetőség szerint az újravakoláshoz válasszunk szilikonos vékonyvakolatot, mert vízlepergető hatása a homlokzat szennyeződési hajlamát minimalizálja. A szilikon vakolatok öntisztuló képességgel rendelkeznek, ennek köszönhetően minden egyes alkalommal amikor esik az eső, a felületet érő vízcseppek gyöngyözve futnak le a vakolaton, magukkal sodorva róla a port. Így a szilikonos vakolaton jóval kevesebb porszem tapad meg, ami különben ideális táptalajt képezne a különböző algák és gombák növekedéséhez, ezért homlokzata hosszú ideig tartós és esztétikus marad.


GYŐRSZIG_Jutasi Gábor_info@gyorszig.hu
  Szerző: Jutasi Gábor, GYŐRSZIGwww.gyorszig.hu

0630/921-87-80

info@gyorszig.hu