Negyed milliárdért megmenthető Gávavencsellő kastélya

Negyed milliárdért megmenthető Gávavencsellő kastélya

Ha az ember Gávavencsellő nevét beírja a keresőbe, már az első találatnál, a település Wikipédia oldala kapcsán a helyi kastély fotója bukkan fel. Ez a ritkaság került most ki az ingatlanpiacra, 250 millió forintért. Jelen és némi múlt, Gávavencsellőről!

A Gávavencsellőn álló, eladó kastélyről

“Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Tokaj közelében, Gávavencsellőn belterületi felújítandó kastély 107.660 nm-es, ősfás parkkal  eladó. A tetőszerkezet új, a kastély többi része felújításra szorul. A műemlékvédelem alatt álló XVIII. századi barokk kastély mellé a XIX.  század elején klasszicista stílusú másik kastélyt emeltek, majd a két kastélyt összeépítették, neobarokk stílusban kiegészítették és bővítették. A tető rendben van, a falak nem áznak, viszont a nyílászárók hiányoznak, a külső vakolat omlik.

A Gávavencsellőn álló kastély parkja ősfás, több fa kora meghaladja a 200 évet. A hatalmas park valamikor a környék legszebb kertje volt. A parkban annakidején volt lovarda, halastó és szökőkút is. A park jelenlegi állapotában rekonstrukcióra szorul. […]”

További részletek és fotók Gávavencsellő kincséről az ingatlanbazar.hu oldalán!

Gávavencsellő múltja és a kastély bővebb története

Gávavencsellő település önkormányzatának hivatalos honlapján olvasható helytörténeti beszámolóból kiemeltük az eladó ingatlanra vonatkozó érdekességeket:

“A vencsellői kastélyban Aurél lakozott családjával, aki később fiával és német származású feleségével Brazíliában telepedett le. A vencsellői kastélyt az idők folyamán többször átépítették. Magja egy a XVIII. század második felében épült barokk kastély, amely mellé egy másik kastélyt építettek klasszicista stílusban a XIX. század elején.

A Gávavencsellőn álló két épületet 1898-ban összeépítették, neobarokk stílusban kiegészítették és bővítették. 1944-ben kápolnájában tornyát felrobbantották, ekkor bal szárnyát és udvari oszlopcsarnokát lebontották. 1950-ben erősen átalakították. Kápolnájának berendezése a római katolikus templomba került a volt régiséggyűjteménnyel együtt.

A kastélyt körülvevő területen gondosan megválasztott, az országban ritkaságnak számító hatalmas ősfás park van. A fák kora eléri, illetve nem egy meghaladja a 200 évet. A parkban megtalálható fák közül jelentősek a különböző fenyőfa fajták, ezen kívül hársfa, kőrisfa, juharfa, nyárfa, tölgyfa, gesztenye és még számos más fafajta található. Az állagmegóvás érdekében a műemléket értékesítették. A Gávavencsellőn álló kastély ma, sajnos nem látogatható!” – olvasható a település honlapján.