!S.E.G.Í.T.S.É.G.!

!S.E.G.Í.T.S.É.G.!

Szeretnék egy lakást! Vagy egy házat. Vagy egy albérletet.

Eddig egészen egyszerű az élet, bár ahhoz, hogy kiválasszam a megfelelő lakóegységet és formát (ti. bérlemény vagy tulajdon) már meg kell hoznom egy döntést. Innentől már csak bonyolódik az ügy. De az igazság az, nem kell feltétlen megszakadni a részletek súlya alatt.

Ha léteznek hobby költözők és lakásvásárlók (márpedig léteznek, mókás egy társaság), akkor azért mégsem lehet olyan vészes a dolog. Ami viszont kardinális: TUDNUNK KELL, MIT AKARUNK!

Magyarországon erős a hagyománya a magántulajdonnak, míg pl. az Egyesült Királyságban az “albérletezés” nem egy kényszer megoldás, hanem teljesen normális életforma. Ennek ellenére persze itthon is kezd elterjedni a kiadás/bérlés rutinja. A “szolgáltatói oldal” elsősorban az egyetemistákra, valamint a turistákra kezd berendezkedni. Ennek köszönhetően az egészen kis lakások, vagy épp a kiadhatatlanul nagynak tűnő, városi rezidenciák is egyre ütőképesebbek a piacon.

A folyamatosan színesedő trendeknek köszönhetően egyre csökken a parlagon heverő ingatlanok száma. Tősgyökeres fővárosiak néznek megművelhető földek után, hogy feltöltsék bio élelmiszerekkel háztartásukat. Irodai munkások keresik mangalica tenyésztésre alkalmas birtokukat messzeföldön. Miközben a vidéki szolgáltatók egyre nagyobb számban kutatnak fel újabb és újabb nagyvárosi üzlethelyeket, irodákat, siker esetén pedig akár tartós lakhatást.

ibblog_2

Úgyhogy a helyzet biztató!

Hogy mindezt a gyakorlatban is így érezzük, gondoljuk át az alábbi kérdéseket:

 

Ha keresek: MIT? HOL? MENNYIÉRT?

 

– Mit keresek? Lakást, házat? Iroda helyiséget? Befektetés céljából nézelődöm, vagy privát életteret keresek?

– Hol legyen az ingatlan? Mi van elérhető közelségben (munkahely, iskola, napi szintű ügyintézés)? Mivel fogok közlekedni (számít-e a tömegközlekedés vagy autózom/ biciklizem)?

– Mennyi pénzem van? Mire szánom mindezt? Azonnal költözhető ingatlant keresek, vagy akár belevágnék egy felújításba is?

 

Ha kínálok: PONTOSAN MIT? MILYEN FELHASZNÁLÁSRA? MILYEN CÉLKÖZÖSÉGNEK? MENNYIÉRT?

 

– Pontosan mi van a birtokomban? Ez a leginkább mire alkalmas? Mik az ingatlanom előnyei?

– Kiadok vagy eladok? Lakhatásra vagy egyéb tevékenységre kínálom?

– Magánszemélynek vagy cégeknek, befektetőknek ajánlom?

– Mennyit szeretnék kapni? Mik a piaci realitások?

 

Az egyes kérdéskörök persze végtelen ízekre szedhetők. És hogy ez miért nem baj? Sőt, mindez miért jó? Egyrészt mert minél tudatosabbak vagyunk az ingatlanokkal kapcsolatban, annál nagyobb eséllyel találjuk meg álom-vevőnket vagy eladónkat. Ráadásul annál kevesebb nyűggel párosul a keresés/eladás.

Másrészt pedig mert itt vagyunk mi, akik tapasztalataink útján szépen végigmazsolázzuk a buktatókat és könnyítéseket, így a vevőnek/eladónak szinte már csak a döntést kell meghoznia.

 

Azért ez így már SEGÍTSÉG.

További tippek itt!