Le a mutyival! A BÉRLETI SZERZŐDÉS KÖZJEGYZŐI OKIRATBA FOGLALÁSA

Le a mutyival! A BÉRLETI SZERZŐDÉS KÖZJEGYZŐI OKIRATBA FOGLALÁSA

Bár mi magyarok kifejezetten szeretünk mindent “magunk” intézni (csendben, okosba’), ennek hátrányaival nem szívesen nézünk szembe. A korrektségen túl a biztonságé lehet a főszerep az alábbi témában. Hiszen egy idegent fogadni a – pénzből vásárolt, karbantartott, berendezett –  otthonunkba rejt bizonyos rizikót. Jobb tehát biztosra menni. Mégpedig a bérleti szerződés hivatalos kivitelezésével!

Ha a bérleti szerződés szabályos írásba foglalása elmarad, egy esetleges későbbi perben a bizonyítás jelentős nehézségekbe ütközhet. Javasolt a hosszabb, határozott időre történő bérleti szerződés megkötése. Ennek előnye a határozatlan idejűhöz képest, hogy az időtartam lejártával automatikusan megszűnik, a kiköltözést megtagadó bérlő birtokháborítást követ el. A határozatlan időtartam esetében viszont a felmondás jogszerűsége vitatható. A felmondó levél szabályos kézbesítése sem egyszerű feladat, ha annak átvételét a bérlő megtagadja. A bérlő kilakoltatása kellemetlen procedúra, amely hosszabb időbe is telhet.

A bérleti szerződés közjegyzői okiratba foglalásának egyértelmű és jelentős előnye az, ha a bérleti szerződés bármilyen okból történő megszűnése esetén a bérlő nem akarná elhagyni a bérleményt, akkor a közjegyzői okirat alapján – annak végrehajtási záradékoltatásával – közvetlenül végrehajtás eljárás rendelhető el a helyiség kiürítése, illetőleg a hátralékos bérleti díj és rezsiköltség megfizetése iránt.

Ha nem akarunk úgy járni, mint Chandler, fogadjuk meg a praktikus tanácsot!

Forrás: Ingatlanbazár.hu