Kéménybélelési horror: van ember, aki kiigazodik a jogszabályokon?

Kéménybélelési horror: van ember, aki kiigazodik a jogszabályokon?

Mert mi hiába próbáltuk maradéktalanul felgöngyölíteni az ügyet, egyre újabb és újabb adatok és fórumok és előírások nyílnak meg, számos ellentmondással, városi legendával és persze kiskapuval. Mi történik, ha nem engedem be a kéményseprőt? Mi lesz velem, ha elromlik a bojler? Ön tudja?

A problémát jó állampolgárok módjára a jogszabályi előírásokkal és értelmezésekkel kezdtük. Ellátogattunk a Főkétüsz honlapjára, ahol rávetettük magunkat, az egyébként nem olyan ijesztően hosszú jogszabályok fülre. A legújabb, 2015-ös rendelkezésekről szóló dokumentum azonban mintha kínaiul lenne. Pedig nem vagyunk teljesen hülyék. Amit kihámoztunk, az bizony egy 2016. július 1-i dátum. Szóval változás lesz, csak nem értjük teljesen, hogy mi.

Innen tovább eveztünk két fórumra (ide és ide), ahol a hozzászólások alapján már sokkal több gyakorlati, egyszeri ember számára is feldolgozható információ is elhangzik. Na de honnan tudjuk, hogy ezek aktuálisak és valósak-e?

Bizonytalanságunkat egy újabb jogaszabályokat felsorakoztató honlapon próbáltuk csillapítani, ahol a “bővebben a problémáról” fülek újabb végeláthatatlan oldalakat nyitottak meg.

2014.08.08. Kéményseprõ, Pécs. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A kérdés: ha kötelező – márpedig az – a kéménybélelés, a biztonságos égéstermék elvezetés, hol találhatunk mindenre kiterjedő, felhasználóbarát információt? Vagy hagyatkozzunk nyugodt szívvel a kéményseprőkre?

Ön tudja, hol lakik az igazság? Küldje el nekünk kommentben a linket, vagy világosítson fel az alapokról, mert egyelőre olyan sötétben tapogatózunk, mint az egyszeri kéményseprő a szurkos kürtőben. Előre is köszönjük!