Dr. Horváth válaszol #1: A “megtekintett ingatlan” fogalma és azok a fránya csapdák

Dr. Horváth válaszol #1: A “megtekintett ingatlan” fogalma és azok a fránya csapdák

Ingatlan szakértőnk, Dr. Horvát Csaba évek óta foglalkozik ingatlanjogi tanácsadással. Egy-egy érdekes, sokak számára fontos kérdést most mi is bemutatunk. Önök kérdezték, a szakember válaszolt!

Tisztelt Horváth Úr!
Kérdésem: mit takar a “megtekintett ingatlan” kifejezés konkrétan? Az is megtekintettnek minősül, ha az ingatlanközvetítő kívülről megmutatja valakinek az ingatlant, amiről az eladó nem is tud?
Kérhetek-e listát erről az ingatlanközvetítő irodától?
Én úgy gondolom, hogy az lenne a legkorrektebb, ha a megtekintési nyilatkozatból az eladó/megbízó is kapna egy példányt, ezzel elkerülhető lenne a későbbiek folyamán a vita.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Ács Mihályné

 

Kedves Ács Mihályné!

Mást jelent a megtekintett ingatlan és az ingatlan megtekintett állapota. Ez utóbbi azt takarja, hogy Ön az ingatlant alaposan (belülről is) átnézte, akár műszaki szakértőt is vitt magával, aki megnézte a tetőt, héjalást, falakat. födémeket, alapot, gépészetet stb. Mindent, ami szemrevételezéssel megtekinthető. Az ingatlanközvetítői megtekintési nyilatkozat ennél jóval szűkebb – arról szól, hogy Önnek az adott ingatlan címét kiadták, az ingatlant (esetleg csak kívülről) megmutatták. Ha Ön ezek után visszamegy és belülről is megtekinti (mert pl. az első megtekintéskor nem volt otthon a tulajdonos) az Iroda joggal tarthat igényt a munkadíjára.

Barátsággal:

Dr. Horváth Csaba

hor

További hasznos tanácsok az ingatlanbazar.hu oldalán!