A nagy konyhaátalakítás – ennyit számít a burkolat!

A nagy konyhaátalakítás – ennyit számít a burkolat!

A renoválás, felújítás mindig izgalmas terep. Egyrészt mert hatalmas eredményeket lehet elérni, másrészt mert nagyokat lehet bukni. Tematikus sorozatunk bemutatja…

Az anyagválasztás titkai, avagy 7+1 szépség

című szórakoztató műsorát

1. rész

 Az amerikai konyha

Tűzhely, étkezőasztal, hűtő, kávéfőző: az ingatlan lelke mindenkor a konyha. Hiába, a házibulik és baráti összejövetelek is mindig idekoncentrálódnak. Nem véletlenül olyan hangsúlyos hát, hogyan is érezzük magunkat ebben a helyiségben.

Ráadásul egyre elterjedtebb itthon is az “amerikai módi”, ahol a konyhai munkatér és az étkezésre alkalmas felület között csak minimális térelválasztás van. Kis lakások esetében pedig mára szinte kötelező elemmé vált ez a megoldás. Nem véletlenül!

Épp ezért egyrészt praktikus szempontokból – kényelmesen el lehessen férni, akadálytalanul tudjunk ügyködni -, másrészt a vizuális megjelenés alapján is érdemes okosan kialakítani a teret. Természetesen gyakran előfordul, hogy valaki már előttünk próbálkozott. Néha sikerrel, néha katasztrofálisan. Leggyakrabban a beépített konyhaszekrény, a pult anyaga és a padlóburkolat tud elképesztően mellémenni és megölni, egy egyébként mérettől függetlenül jól működő helyiséget.

Nézzünk meg 7+1 példát arra, mitől lehet életteli és hívogató egy amerikai konyha!

1. Komortalanság, félegészség

A sötét színek jók. A komor, kissé öreges fa burkolatok azonban fullasztóan tudnak hatni, főleg nagy mennyiségben. Ráadásul az alábbi képen jól látszik, mennyire elüt a fehér hűtő a tárolótól.

kony2. Következetes színpárok

A világosbarna és a krómacél felületek tökéletesen passzolnak egymáshoz, ráadásul a csak minimálisan megváltoztatott padlóburkolat hidegebb szürkéjével kiváló egységet alkotnak. Külön plusz pont, hogy a hűtő hátrakerült, így egyrészt a nyitogatás könnyebb, másrészt nem nyomja össze a teret és zárja le a kisméretű konyhát.

kony1

3. Melegítés 

Nyilván csalóka a fotó, de az új faburkolat a padlón, valamint a hideg márványlapok likvidálása jelentősen hívogatóbbá tette a konyhát. Ráadásul, bár érzékenyebb, azért a parketta még pont takarítható.

kony2

4. Csak szellősen!

Ahogy feljebb a hűtő, itt a belógó tároló nyomja agyon a teret. Ennek megszűntetésével és az ablak “újjáélesztésével” sokkal légiesebb lett a helyiség.

kony3

5. A keskeny konyha is lehet jó konyha!

Bár a korábbi verzió sem annyira vészes (rendben, van némi ipari hangulata a sterilitásával), a második képen jól látszik, hogyan játszottak rá a helyiség adottságának javítására. A meleg, hosszanti csíkos faburkolat lágyít, miközben a feltehetően rendkívül olcsó, zebracsíkos szőnyeg optikailag szélesíti a teret. A hátsófalnál álló tálaló, valamint a beépített krómacél konyhaeszközök is szépen tördelik az összképet. A nyitható ablakú ajtóért extra pont jár!

IMG_1310

6. Cizelláljuk a térérzetet, mert az jó!

Bár a baloldali megoldás alapvetően hangulatos, mégis rájöttek a tulajdonosok, hogy nem árt, ha nem folyik össze a tér. A tudatosság legjobban a konyhasziget munkalapján, és az étkezőasztal és székek közötti kontraszton látszik.

kony5

7. A monokróm is lehet pozitív!

Bár sokan óckodnak tőle, a csupasz fekete-fehér tér is lehet vonzó és barátságos. Az átalakítás utáni állapoton jól látszik, mennyivel világosabb lett a tér. A mázas csempe csillogása erre csak ráerősít.

kony6

+1 Beszéljen a konyha!

Úgy véljük, ehhez az átalakításhoz nincs mit hozzáfűzni. Egy szomorú, élettelen térből egy vonzó helyiség lett. Örülünk!

kony7

 

Sorozatunk további részeit keresse blogunkon!