5 budapesti városi legenda. Ön melyiket hitte el?

5 budapesti városi legenda. Ön melyiket hitte el?

Bár a csehszlovák olajfalók létezését nem sikerült ezidáig túlszárnyalni, a főváros is rendelkezik bőven olyan mondákkal és tévhitekkel, amelyeken közel annyira jól szórakozhatunk, mint Jan Svěrák ál-dokumentumfiljén.

1. A Körszálló nem ringlispil!

Hiába hitte minden második magyar gyerek az ellenkezőjét. A forgás tempója már a városi legendában is eltért: egyesek szerint óránként egy szobányit (4 ablaknyit), mások szerint egy nap alatt egy teljes kört fordult a hotel.

leg

Kép forrása: retronom.hu

2. A Lánchíd eső esetén sem tolható be az Alagútba

Persze lehet, ezt tényleg csak az gondolta, aki Mosonyi Aliz és Háy Ágnes Budapesti mesék című könyvén nevelkedett. Mindenesetre mi mai napig keressük a sárkányt az Alagút Clark Ádám tér felőli bejáratánál. Hiszen ő gondoskodik esőben a híd megóvásáról.

Mindenesetre az ott kialakított lakások így is-úgy is rejtélyesek…

leg1

 

Kép forrása: moly.hu

3. A Nyugati téri felüljárót márpedig jól tervezték meg!

“„Egy híres építészt bíztak meg a tervezéssel. Amikor készen lett, a felüljáró legmagasabb pontján nem ért össze a két félhíd. A tervező öngyilkos lett”.

Bár tény, hogy akadtak problémák a felüljáró átadása körül, a “vétkes” azonban nem a tervező volt. Az elemeiben helyszínre szállított építményt ugyanis összeragasztás után a városvezetés sürgetésére nem hagyták megkötni. A darabkák így bizony szétnyíltak, és egy alakhiba miatt egy ponton két rész nem a tervezett módon csatlakozott. Az építtetők kénytelenek voltak lebontani két-két elemet, hogy aztán a helyes irányba lehessen visszatenni. Ejnye. Mindig csak az a kapkodás.

leg2

Kép forrása: urbanlegends.hu

4. A régi MTV Székház páternosztere nem áll fejre

Sok ember félve szállt/ugrott be a mára már nem működő felvonóba. Nem csak azért, mert félelmetes, hogy ki kell számítani a tempót, de élt a hiedelem, miszerint a lift a tetején és a legalján megfordul és úgy közlekedik tovább.

Csak a legmerészebb felfedezők mertek teljes kört menni, hogy rájöjjenek, bizony a szerkezet ennél jóval értelmesebben és kézenfekvőbben van megtervezve.

leg3

Kép forrása: hg.hu

5. A Thököly úti márványmenyasszony az erkélyen nem a szerelembe halt bele

Márpedig a legenda szerint a szobor egy, az I. világháborúban kedvesét hazaváró szerelmesnek állít emléket, aki ráadásul a spanyolnátha-járvány közepén, betegen, utolsó leheletéig a kőkorlátra támaszkodva hitte, hogy megláthatja hazatérő kedvesét.

A valóságban azonban mindössze annyi történt, hogy Ybl Miklós szobrász unokája a Sorbonne-ra járva fedezte fel Párizsban az erkélyre könyöklő alak ötletét, amelyet egyetlen egyszer, ennél a háznál alkalmazott. Az elkészült mű egyébként egy mellszobor, tömör anyagon álló női alak, amely összefont karjáig van kidolgozva.

A szobrot egyébként ma is bárki megtekintheti a Thököly út 61. számnál.

leg4

Kép forrása: kozterkep.hu