Albérleti kisokos: kit terhel egy felújítás költsége az ingatlanban?

Albérleti kisokos: kit terhel egy felújítás költsége az ingatlanban?

Amortizálódik az albérlet? Elengedhetetlenül szükséges némi átalakítás, felújítás? Kinek kell fizetni a munkálatokért? Eltérő esetek, ellenőrzési jog és néhány hasznos tanács, tudásmorzsa! Bérlőknek és bérbe adóknak egyaránt fontos, rövid olvasmány az ingatlanbazar.hu Ingatlantippek rovatából!

budget-building-e1447372158813

KIT TERHEL A PLUSZ KÖLTSÉG?

Ha a bérlő a szükséges kiadásokat meghaladó felújításokat végez el, ennek költségeire a megbízás nélküli ügyvitel szabályai szerint tarthat igényt. Amennyiben az elvégzett munka indokolt volt, akkor a bérlő igényt tarthat költségeinek megtérítésére. Nem indokolt beruházása esetén díjazást nem követelhet, illetve felel mindazokért a károkért, amelyek tevékenysége nélkül nem következtek volna be. Ugyanakkor, ha a bérlő az ingatlanon jogosulatlanul olyan átalakítást végez, amelyhez a bérbeadó vagy hatóság engedélye lett volna szükséges, akkor a bérbeadó kívánságára köteles az eredeti állapotot visszaállítani.

A bérbeadót megilleti az ellenőrzés joga, e jogát azonban csak a bérlő felesleges zavarása nélkül gyakorolhatja. Ha a bérbeadó az ellenőrzés során észleli, hogy a bérlő az ingatlant nem rendeltetésszerűen vagy szerződésellenes módon használja, követelheti ennek megszüntetését, illetőleg az ilyen használatból eredő kárának megtérítését is. Amennyiben az ilyen használat tovább folyik, vagy ha a bérleményt fenyegető veszély súlyossága miatt a befejezés követelése sem vezetne célra, a bérletet azonnali hatállyal felmondhatja, és kártérítést is kérhet.

További hasznos tanácsok és tippek az ingatlanbazar.hu oldalán!