Rejtőzködő házak – minden hirdetés izgalmas, ami után nyomozni kell!

Rejtőzködő házak – minden hirdetés izgalmas, ami után nyomozni kell!

Szeretjük az olyan hirdetéseket (tényleg szeretjük!), amelyek amolyan feladványként kutatómunkára ítélik az érdeklődőket. A legjobb, ha csak kulcsszavak és hozzávetőleges helyszín van megadva, és a mi feladatunk az ingatlan feltérképezése. Ilyen ez az óbudai ház is!

A szabadulós játékok hőskorában, a napi szinten játszott Poirot sorozatok idejében sok felnőtt szereti a nyomozósdit. Nos, az alábbiakban együtt játszhatunk!

Íme egy hirdetés szövege, majd a kiemelt kulcsszavak az oknyomozáshoz:

“Igazi ritkaság Óbudán !
Ébressze fel Csipkerózsika álmából ezt az ódon műemlék házat, és használja ki a felújításra kapható támogatásokat !
Az épület 1890-ben épült a Schmidt-kastélyhoz tartózó parkerdő területén.
Manapság a Folyondár utca csendes részén, kis szigetként őrzi Óbuda múltját.
Közvetlen szomszédságában, teniszpályák, sportlétesítmények. Elhelyezkedéséből, és az IZ-III/4-es besorolásnak köszönhetően kiválóan alkalmas vendéglátó, vagy egyéb intézményi célra történő hasznosításra is!”

  • műemlék
  • Schmidt-kastély, parkerdő
  • Folyondár utca, Óbuda
  • teniszpályák, sportlétesítmények

A kissé rejtélyes hirdetésfotókat pedig itt lehet megtekinteni.

Ezek után nincs más teendőnk, mint megkezdeni a böngészést. Gyorsan kiderül, ami Óbuda kapcsán már gyanús lehetett, hogy a Schmidt-kastély bizony kapcsolódik a mai Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum intézményhez. Az egykori, 18. században, barokk stílusban épült templom és trinitárius kolostor 1910-ben került Schmidt Miksa bútorgyáros tulajdonába, aki jó meglátással kastéllyá alakíttatta át az épületegyüttest.

A Kiscelli Múzeum a fővárosi általános iskolát végzett lakosok számára talán ismerős lehet akkor is, ha egyébként nem a III. kerület a szűkebb hazájuk. De mit lehet tudni magáról a 65 millióért kínált ingatlanról?

Mert a képek alapján leginkább csak az alaprajzot és a buja növényzetet tudjuk beazonosítani.

A Folyondár utcai nyomból és a hirdetés nyitóképéből kiindulva a Google Maps segítségével próbáltunk belesni kicsit a területre. De mindhiába. A műholdkép alapján megtaláltuk egy kisebb kanyarban a szóban forgó házat, de Utcakép funkció ide, vagy oda, nem lettünk okosabbak.

foly

 

Egyszerűen nem tudjuk, mi van bent! Ráadásul archív fotókon sem találtunk semmit. Mindegy. Végül is a keresés öröme a lényeg!

Azért ha valaki nyomra bukkan és esetleg talál valamit a 127 nm-es házról – annak történetéről, lakóiról, funkcióiról, neadjisten belsőjéről! – ne habozzon megosztani velünk felfedezését!

B-terv: vegye meg valaki és küldjön pár fotót! Köszönjük!