Makovecz egykor és most

Makovecz egykor és most

Bár a magunk részéről – első sorban funkciótlansága miatt – nem vagyunk elkötelezett hívei a Makovecz féle organikus építészetnek, azért mindig érdekes közelebbről megnézni egy egyedi alkotó munkáit. Íme két eladó ház, amelynek szellemisége közös, a látvány azonban erősen eltérő.

Bár több Makovecz – vagy Makovecz Imre “szellemiségét” őrző – ingatlant is találtunk a dél-pesti és dél-budai, valamint az észak-pesti és észak-budai vidéken, az alábbi két ház fogott meg minket igazán:

Leányfalu, Szentendre kistérség, 632 m2, 150.000.000 Ft

A 2010-ben épült, 10 szobás Makovecz villa láttán beugrik minden, amit csak az ember valaha a tervezőről olvasott, amit munkáiról látott. A központi, ikonikus helyiség kapcsán elgondolkodunk: vajon hétköznapi használat során hogyan hathat az emberre ez a fajta tér? És azt most inkább hagyjuk, mi történik itt télvízidején.
Míg egy templomban a “kicsinység érzete” sok száz éve jól bevált művészi módszer, addig egy lakóépület esetén a hasonló pszichés állapot tartós fenntartása kissé rizikósnak tűnik. Persze a már korábban általunk is említett Le Corbusier féle “mérték” nem szentírás. Ráadásul a művész szabadsága ugyebár sérthetetlen. Csak kérdés, meddig érdemes a formát a funkció rovására isteníteni?

mak

Üröm, Pilisvörösvár kistérség, 440 m2, 120.000.000 Ft

High-tech minimal stílus, a jól ismert nagy, szabad terekkel. A Makovecz iroda 7 szobás lakóépülete bizonyos szempontból talán még nehezebben fogadható be, mint leányfalui társa. Bár az is tény, lenyűgöző, nyers erőt sugároznak bizonyos terei. A mai ízléshez és elvárásokhoz igazított ház textúrákkal történő játéka pedig külön jól esik a szemnek. De az alap probléma itt is fennáll: hogy tudok létezni egy ilyen térben? Mit vált ki belőlem?

Nyilván nincs két egyforma ember és akad, aki pontosan ugyanazt a komfortérzetet éli át egy 440 nm-es, elképesztő belmagasságú “hodályban”, mint más egy emberléptékű lakásban. Mindenesetre mi azt ajánljuk, a divat és esetleges társadalmi elvárások helyett válasszuk a számunkra leginkább élhető teret. Ennek megismerése persze nem egyszerű. De szép feladat.

mak1

Ha Ön belmagasság rajongó, jó szívvel ajánljuk egy korábbi írásunkat, amelyben egy hollandiai templomból átalakított lakóházat néztünk meg kicsit közelebbről.

További rengeteg kép a két Makovecz házról az Ingatlanbazár.hu oldalán itt és itt!