Eladó kastélyok rovat: A nagyigmándi Ghyczy-kastély vagy kúria

Eladó kastélyok rovat: A nagyigmándi Ghyczy-kastély vagy kúria

Ahogy már jó eséllyel sokan tapasztalták, az ingatlanpiacon minden megtalálható. Malom, kápolna, nádtetős ház, kaszinó és persze luxus minden mennyiségben. Jöjjön most egy helyi, 130 milliós megyei érdekesség, a Ghyczy-kastély, Nagyigmándról!

A Ghyczy-kastélyról, mint uradalmi kastélyról

 

“Nagyigmánd külterületén található a 363 m2 alapterületű nemesi kúria, uradalmi kastély 9,5 hektárnyi földterülettel. A kúriát 3,9 hektáros park veszi körül, valamint a kúriához tartozik a 0,6 hektáron elhelyezkedő gondnoki lakás, 6 ló befogadására alkalmas istálló és 5 hektáros kivett szérűskert.

A kúriát Komárom vármegye egyik nemesi családja építette1855-ben. Ez az épület három szobával rendelkezett, és inkább csak nyaranta használták. Az 1950-es években az épület a Nagyigmándi Termelőszövetkezet kezelésébe került, és hét kis méretű szolgálati lakást alakítottak ki benne. Később a Komáromi Mezőgazdasági Kombináté lett a kúria, amely 1985-ben teljesen fel lett újítva. Ez a helyreállítás azonban nem az eredeti állapotoknak megfelelően történt, a klinkertégla burkolatú falakat bevakolták. A tetőtér beépítésével, 16 emeleti szoba kialakításával idegenforgalmi és vendéglátási célokat szántak, szabadidőházat szerettek volna berendezni falai között. A rendszerváltozás után magántulajdonba került a kúria, melyet 1997-ben ismét tataroztak.

Jelenleg a földszinti lakrészben egy hatalmas társalgó, két hálószoba, konyha, étkező, gyönyörű fafaragásokkal díszített szivar szoba, bárhelység, fürdőszoba, női és férfimosdók találhatók. A kúria kör alakú tornyában kerül kialakításra egy külön kártyaszoba, amelyet Kádár János is szívesen látogatott. A kúria parkra néző társalgójából egy hatalmas teraszra léphetünk ki. A terasz alkalmas kulturális rendezvények lebonyolítására. A kúria terasz előtti területén minimum 100 fős nézőtér kialakítása lehetséges. Az épület idegenforgalmi és vendéglátási célokra egyaránt alkalmas. A kúria alatt 180 m2-en helyezkedik el a több rekeszből álló terméskőből kialakított boltozatos pince rendszer. A kúria tetőtere jelenleg nem beépített. Az előzetes tervek alapján 16 hálószoba alakítható ki a tetőtérben. A kúria fűtését gázkazán biztosítja padlófűtés rendszeren keresztül.”

 

További képek a kúriáról az ingatlanbazar.hu oldalán!

 

Az urdalami kastélyról, egy másik hirdetés alapján

Szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, kontytetős épület, DNy-i sarkához kapcsolódó kétszintes, nyolcszögletű, pártázatos, nyerstégla toronnyal. . Egyik helyiségében figurális díszítésű faburkolat (faragta: Cs. Kiss Ernő, 1987-1988). Építtette Ghyczy Pál az 1860-as években. 1949 után lakásokat alakítottak ki benne, 1983 után pihenőházzá alakították, 1997-ben felújították.

További képek a Ghyczy-kastélyról az ingatlanbazar.hu oldalán!