Nem akar kiköltözni a bérlő? Van rá megoldás!

Nem akar kiköltözni a bérlő? Van rá megoldás!

Túlságosan ragaszkodó a bérlőnk? Szabadulnánk már tőle, de nem tágít, Népies nevén a “felmondólevél kézbesítési vélelmének” titulált megoldással ez a probléma is orvosolható!

Még tart az albérlet keresési hullám, több kérdés is érkezett olvasóinktól a témával kapcsolatosan: Mi a teendő, ha a bérlő nem akarja átvenni a felmondólevelet? Ilyen esetben életbe lép a kézbesítési vélelem. A postai úton ajánlott/tértivevényes felmondólevelet a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni, amennyiben a címzett az átvételt megtagadta. Ha a kézbesítés azért volt eredménytelen, mert a címzett a levelet nem vette át, a főbérlőhöz “nem kereste” jelzéssel érkezett vissza, az iratot – ellenkező bizonyításáig – a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni.

berlo

Ha a bérlőnek kiskorú gyermeke van, addig nem lehet kitenni az ingatlanból, amíg a gyermek biztonságos elhelyezése nincs megoldva. Kinek a kötelessége ezt megoldani? Első körben a szülőknek van gondoskodási kötelezettsége. Ha mindent megtesz, hogy elhárítsa, de anyagi helyzete nem teszi lehetővé, nem lehet kirakni a lakásból. Mivel minden helyzet egyedi, összetett jogi kérdés, az adott eset összes jogi körülményeit ismerni kell hozzá, ezért mindenképp javasolt jogásszal egyeztetni a megoldási lehetőségeket.