Milyen a jó otthoni dolgozósarok? Mutatjuk!

Milyen a jó otthoni dolgozósarok? Mutatjuk!

Napjainkra egyre gyakoribbá válik, hogy valaki otthonról dolgozik. Vagy ami még rosszabb, hazaviszi a melót a gyárból is. Így vagy úgy, de mára sokan végeznek a négy fal közötti, ülő szellemi munkát. Milyen teret alakítsunk ki, hogy ne őrüljünk meg? Hová tegyük a dolgozósarkot, hogy hatékonyak maradhassunk? Járjuk körbe együtt a témát!

1. Fény, fény és fény – kicsit másképp

A világos tér ébren tart, felszorozza az erőnket. Azonban a monitorok előtt töltött órák miatt egyáltalán nem szerencsés a túlzott napfürdőzés. Ügyeljünk szemünk világára! Ne dolgozzunk ellenfényben és használjunk sötétítést bizonyos napszakok alatt, ha szükséges.

2. Csend a lelke mindennek!

Bár a koncentrációhoz szükséges feltételek egyénenként eltérhetnek, a nyugodt, zajmentes övezet biztos, hogy segíteni fogja a teljesítményünket. Ha otthonunkban akad utcára és kertre, udvarra néző szakasz is, mindenképp a nyugalmat árasztó verziót válasszuk. Persze nem egyértelmű, hogy az egy csendes, forgalomtól mentes utca-e, szemben a Kossuthot üvöltető szomszéd nénit tartalmazó udvarral…

 

3. Leválasztás – térben és érzetben

Érdemes a dolgozósaroknak mind térben, mind hatásában elválnia a személyes terektől, hogy legalább minimálisan legyen meg az az érzetünk, nem otthon vagyunk. Talán ez a leginkább kreatív és precíziós tervezést igénylő része az otthoni munkaállomás kialakításának.

4. Kerüljük a túl nagy kényelmet!

Csak semmi ágyban fekvő megoldás! Bár a fegyelem rajtunk fog múlni, az alvásra csábító kanapék, masszázs fotelek nem szerencsés berendezési tárgyak egy-egy dolgozósarokban.

5. Ne spóroljunk a széken!

Ahogy a világítás, úgy a tökéletes ülőalkalmatosság is kulcs kérdés minden munkahely esetén. Míg egy cég esetében általában kész helyzetbe kerülünk, egy otthoni állomás kialakításakor mi magunk dönthetünk a berendezési tárgyakról. Inkább éhezzünk egy hónapot, de a jó széken ne spóroljunk! (Ugyanez áll a mindenkori ágyra és matracra is!)

6. Csak azt bámuljuk, ami szükséges

A felesleges kacatok, tárgyak, képek zavaróak lehetnek a koncentrált munka során. Csökkentsük minimumra a minket körbevevő tárgyak számát, kapcsolódjon minden eszköz magához a munkafolyamathoz (pl. falióra, üzenőfal/emlékeztető tábla).

7. Minden karnyújtásnyira

A dolgozósarok egyik fontos tulajdonsága, hogy minden kézre áll. Polcok, fiókok, szemetes, teás-kávés szett: mindennek kell a precízen kialakított hely. Mindez persze rendmániánktól függően lehet minimál stílusú és bohém-kaotikus kivitelezésű is. A lényeg, hogy mi tudjuk, mi hol van.

 

8. Óránként álljunk fel!

Bár a jelenség nem dolgozósarok függő, mindig fontos kiemelni az ülőmunka során kötelezően abszolválandó sétát és lazítást. A trombózis nem aranyos dolog…

8. Ha mindez nem nem működik, keressünk egy közösségi munkaállomást!

A trükkök és tippek ellenére lehet, egyáltalán nem fogunk tudni otthon dolgozni. Mára elterjedt műfaj az ún. co-working. Különböző munkákat végző emberek megosztanak egymással irodákat, és persze az ezzel járó költségeket. Ha nem megy másképp – és persze hiányzik nap közben az emberi szó -, érdemes ezt a verziót is megkóstolni!

dol

dol1

dol2

 

 

??????????????????????????????????????????????????

dol4

dol5

dol6