Használt lakás felújítás, vagy új építésű, újszerű vásárlás? Ez itt a kérdés!

Használt lakás felújítás, vagy új építésű, újszerű vásárlás? Ez itt a kérdés!

A jelenlegi helyzetben nem egyszerű művelet egy használt ingatlan felújítása. Miközben állami támogatás is járhat utána. Ezért akadnak, akik megfontolják, hogy újépítésű vagy újszerűen felújított ingatlant vásároljanak helyette. De melyikkel járnak jobban? A Balla Ingatlan szakértőit kérdeztük!

Használt vagy felújított? Lehetőségeinktől függ…

 

A kérdést egyértelműen az dönti el, hogy valaki rendelkezik-e olyan lehetőségekkel – elsősorban ismerősök útján, esetleg saját erőforrásai vannak -, melyek segítségével meg tudja oldani a megvásárolt ingatlan felújítását – szögezte le dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan Agárdi irodájának szakmai vezetője.

Mint mondta, ebben az esetben jelenthetjük csak ki, hogy a legjobb választás egy felújtandó állapotú ingatlan megvétele, lehetőleg nyomott áron. A gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy jelenleg rendkívüli nehézséget okoz az ingatlanvásárlóknak egy-egy felújítás. Mivel kevés a szakember, ők pedig nagyon hosszú határidőre és egyre magasabb áron vállalják a munkálatokat. Érzékelhető a növekvő félelem a vevőkben egy felújítandó állapotú ingatlan megvásárlásától – tette hozzá.

Ugyanezt hangsúlyozta Nagy Csaba is, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője. Aki szerint az ingatlanpiacon ugyan jelen vannak azok a vevők, akiknek úgymond nincs “felújítási kapacitása”, tehát a piacról kell szerezniük építőipari szakembereket. Az ő esetükben azonban a felújítási költségek könnyen elszállhatnak. Emiatt pedig sokan közülük inkább úgy döntenek, hogy egy kevésbé jó területen vásárolnak jó állapotú ingatlant, alacsonyabb árfekvéssel.

 

Tabula rasa – a felújítás nagy előnye

 

Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy egy felújítandó ingatlan megvan az az előnye, hogy olyan otthon lesz belőle. Aamit a tulajdonos megálmodik: a színek, a terek, a formák, az anyagok mind a megrendelő igényei szerint választhatók és alakíthatók. Persze ez a lehetőség csak azoknak ajánlott, akik határozott elképzeléssel bírnak leendő otthonukat tekintve. Nagy a fantáziájuk és komoly igényeik vannak.

Az ingatlanfelújítás hátránya ugyanakkor, hogy sok időt és energiát, valamint nagy figyelmet igényel. A szakértő éppen ezért csak azoknak ajánlja a felújítást, akik az építőipari szakmák útvesztőiben eligazodnak. Vagy akad megbízható szakembergárda a látókörükben. Az sem elhanyagolandó előny, ha bizonyos munkálatokat saját kivitelezésben el tud végezni a tulajdonos.

Akinek sürgősen szüksége van ingatlanra, illetve nincs energiája a beszerzésre, kivitelezésre vagy annak kontrolljára, esetleg látni szeretné saját szemével, élőben leendő otthonát, az mindenképpen felújított vagy újépítésű ingatlant vásároljon. Ez a megoldás persze kellő kompromisszumkészséget is kíván a vevő részéről – tette hozzá Rencsevics Mária.

Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg több olyan kereső ügyfelük is van, aki kifejezetten azért vásárolna felújított ingatlant, mert fél a felújítással járó megpróbáltatásoktól. Ugyanakkor felújított ingatlanokból meglehetősen szerény most a kínálat, így ez az út sem könnyű – tette hozzá.

Kovács Csaba megjegyezte azt is, hogy az ingatlanközvetítők olyan ügyfelekkel találkoznak elsősorban, akiknek már kész elképzeléseik vannak, így azt ritkán tapasztalják, hogy valaki a keresés során szembesül egy adott helyzettel, és ennek hatására módosít a tervein. Mint mondta, aki képes felújításra, az kifejezetten felújítandót keres az ingatlanpiacon.

 

Életkor, támogatás

Meghatározó egyébként, hogy elsősorban a fiatalabb korosztály, tehát a 30 alattiak vágnak bele a legmerészebben a felújítandó ingatlanok megvásárlásába és a felújításba, az idősebb generációk sokkal óvatosabbak. Mindenesetre Kovács Csaba szerint az jellemző, hogy a fiatalok megpróbálnak minden lehetséges támogatási formával – csok, támogatott hitel, stb. – élni.

És habár széles a támogatások köre, azért mindegyik támogatás esetében meg kell felelni jogosultsági kritériumoknak: például nem minden felújítandó ingatlan tulajdonosa igényelhet felújítási támogatást – tette hozzá Rencsevics Mária, aki végül megjegyezte, hogy egy ingatlanvásárlás komoly döntés, melynél a legfontosabb az, hogy a vevő legyen tisztában az igényeivel és a prioritásaival. Ha világos látja a helyzetét, akkor könnyen tud döntést hozni a leendő otthona állapotára vonatozóan.

 

További, ingatlanokkal és piaci változásokkal kapcsolatos, szakértői anyagokért irány a többi blog poszt!