Erre figyeljen, ha befektetési céllal vásárol ingatlant!

Erre figyeljen, ha befektetési céllal vásárol ingatlant!

Jöjjön néhány hasznos tipp azoknak, akik egyelőre nem az álomotthont és a családi fészek melegét keresik. Hanem egy kiváló befektetési lehetőséget!

Néhány szempont, amit érdemes átgondolni, még a keresés megkezdése előtt, hiszen a szűrő beállítását már javában befolyásolhatja a végső csapásirány. Kíméljük meg magunkat a felesleges köröktől, és alaposan gondoljuk végig, pontosan mit is akarunk! Egy garzont a Várban vagy egy két szobás, kertvárosi lakást. Esetleg egy irodának való helyiséget?Olcsóbbat, amit felújítunk a saját ízlésünk szerint, vagy egy azonnal kiadható ingatlant, ahol elég egy tisztasági festés? Sok kérdés, sok idő, energia és pénz spórolás, ha már a startnál céltudatosak vagyunk. Hajrá!

Symbol of the house with silver key on wooden background

– Mennyit tudok/akarok rákölteni az ingatlanra?

– Milyen ingatlant akarok venni és hol? (ki a célközönségem, mi a pontos célom?)

– Kinek akarom kiadni és mennyi időre? (külföldieknek rövidebb távon, diákoknak, családnak, egyedülállónak, párnak? magánszemélynek vagy cégnek?)

– Milyen járulékos költségek terhelnek majd az ingatlan kiadása előtt? (festés, egyéb felújítások, bebútorozás, ügyvédi munkadíj, ingatlanügynök jutaléka, üzemeltetési költségek, amortizáció pl.: elromolhat a hűtő, vagy a mosógép, eldugulhat a lefolyó, tönkremehet a zár)

– Terheli-e az ingatlant ingatlanadó?

– Hogyan tudom legálisan értékesíteni az ingatlanomat? (A lakáskiadás után adózni kell. Erről muszáj körültekintően tájékozódni!)

– Milyen szabályok védenek engem a bérlővel szemben? (ha pl. nem fizet és nem akar kiköltözni)
– Mennyi időre tervezzek egy lakással? (A lakás is öregszik, a felújítás pedig nem olcsó dolog. Érdemes 30 évet vizsgálni, és 10 évente megnézni, mennyi lesz a renoválás költsége.)

– Érdekesség: A statisztikák szerint az átlagingatlan másfél évente legalább egy hónapot üresen áll. Ami bevétel kiesést eredményezhet. Ez is kalkulálandó adat.

kiad1