DR. HORVÁTH VÁLASZOL #2: az önkormányzati ingatlanok adatainak nyilvánosságáról

DR. HORVÁTH VÁLASZOL #2: az önkormányzati ingatlanok adatainak nyilvánosságáról

Ha valaki tulajdonosként szeretné megtekinteni egy önkormányzati beruházás keretén belül épült családi ház tervrajzát, vajon megteheti? Kérhet ezért pénzt az önkormányzat? Lehúzás vagy normális eljárás? A szakértő megmondja!

Tisztelt Tanácsadó!

2002-ben vásároltunk egy 1981-ben önkormányzati beruházás keretén belül épült családi házat. Azzal együtt szerettük volna megkapni az ingatlan tervrajzát, de a község hivatali főépítésze azt mondta, hogy selejtezték, mert lejárt az ideje. Viszont azonnal felajánlotta, hogy 50 ezer Ft-ért megrajzolja, ami picit gyanús volt, hogy úgy mondjam lehúzás szaga érződött, amiből nem kértünk. Jelenleg az épület utcafronti terasza omladozik (látszik az önkorm.-i beruh.minősége) és szeretnénk picit átformálni a ház elejét. A komlói építésügyön felvilágosítottak, hogy lehetséges a tervrajz selejtezése, ha van erre önkormányzati határozat.Tehát a kérdésem az lenne, hogy követelhetem-e a határozat bemutatását vagy legalább is a selejtezett dokumentumok listáját, mert úgy tudom azt kötelező készíteni.

Várom szíves válaszát, tisztelettel: Zámbori Lászlóné

Ui:Nem szeretnék átverés áldozata lenni,mert a község főépítésze, az a “jó”ember még mindig ugyanaz a személy.Csak most már a tarifa a duplája.

terv1

Kedves Zámbori Lászlóné!

Egy települési önkormányzat működésének egyik alapelve a nyilvánosság.Ennélfogva Önnek joga van önkormányzati határozatokba betekinteni, arról kivonatot készíteni, vagy fénymásolatot készíteni (a másolás díjának esetleges megtérítése mellett). Ha ezt megtagadják, a területileg illetékes Kormányhivatalhoz fordulhat jogorvoslatért.
Ha ki tudja deríteni, ki volt a ház tervezője, hozzá is fordulhat – ez egy másik út, neki akár még lehet is irattári példánya.

Barátsággal:

Dr. Horváth Csaba
Az ma már veszett fejsze nyele, hogy a vásárláskor ragaszkodhatott volna a tervi dokumentációhoz (illetve pl. legalább a használatbavételi engedélyhez).