Kortárs építészet: meri, vagy nem meri?

Kortárs építészet: meri, vagy nem meri?

WOVENSOURCE, tervező: Vikár Péter

A kortárs szó hallatán sokan hidegrázást kapnak. Azonnal érthetetlen, befogadhatatlan, csak a sznobokat kielégítő műalkotásokra asszociálnak. Hibásan. Ráadásul mindez valójában nem írható a befogadó számlájára, hiszen eszköztelenül kell feldolgoznia egy-egy szokatlan művet, jelenséget.

kortSzociális bérlakás-komplexum a Práter utcában (Budapest, VIII. kerület)

Az építészet, a vizuális környezet és kultúra, a design iránti fogékonyság mindenkiben megvan. Csak szinte senki nem tanulja meg ezt a fontos nyelvet. Egy épületet, várost megérteni, “olvasni” ugyanúgy tudnunk kéne, mint az ABC-t. Hogy miért? Mert elemi erővel hat ránk az épített környezet. Csak ezt általában nem vesszük tudomásul. Az ízlés szubjektivitásán túl léteznek objektíven megfogható és könnyen megérthető jelenségek, amelyek ismeretében nem csak tudatosabban szemlélhetjük szűkebb és tágabb életterünket, de optimálisabban is választhatjuk meg azt.

Szerencsére a kortárs építészet kapcsán nehezebb azt mondani, “a kisunokám is össze tud egy ilyet hozni”. Míg mondjuk a kortárs zene (ld. komolyzene) vagy képzőművészet terén elég gyakran hangzik el ez a korántsem igaz mondat.

kort3Damjanich utca 32. (Budapest, VII. kerület), forrás: Lásd Budapestet

A közízlés még mindig a cirádás homlokzatú bérházakért rajong, miközben, ha józan ésszel végiggondoljuk, az ezekben található lakások többsége nem felel meg az alapvető kényelmi szempontoknak. A hatalmas belmagasság, az udvarra néző lakások általános sötétsége, az ablak előtt a folyosón elhaladó forgalom mind-mind olyan jelenség, amellyel együtt lehet élni. Csak nem feltétlen kellemes. Mindez nem jelenti azt, hogy ne lehetne kényelmes otthonokat, irodákat kialakítani egy-egy impozáns, százéves házban. De a foggal-körömmel kapaszkodás a régibe, és az új élből történő elutasítása hibás alapállás.

Épp ezért szeretnénk segíteni megtanulni “olvasni és beszélni” az építészet és a minket körülvevő vizuális környezet nyelvét. Eggyel több idegennyelv nem árthat meg. Kövesse a kapcsolódó bejegyzéseket és élvezze a tudást!

kort1Bauhaus épület, Budapest