Eladó Babits Mihály családjának tanyája a Bottyán-hegyen!

Eladó Babits Mihály családjának tanyája a Bottyán-hegyen!

Eladó egy falatka magyar kultúrtörténet a szekszárdi Bottyán-hegyen. Babits Mihály és családjának már szebb napokat is látott tanyája akkor is megéri a kattintást, ha épp nem keresünk házat. Jöjjön egy igazi ritkaság és néhány izgalmas háttér információ!

A Babits tanyáról

“„Cenci néni tanyájának” gazdag és felbecsülhetetlen értékű múltja mellett fontos előnye belterületi fekvése. A 2031 m2-es meredek telek 609,3 m2 beépítését teszi lehetővé. A terület sajátossága, hogy egészen a Bottyán-hegyi tanyavilágig nyúlik, ami szintén betonozott úton megközelíthető. Innen örökpanoráma tárul elénk. Akár kilátó is létesíthető itt, illetve több épület felhúzható a jelenleg üres telekrészekre. 

A régi présház korhű megjelenésű, ám modern, többrétegű üveggel rendelkező ablakokat gyártatott hozzá a tulajdonos. 10 autó számára parkoló került kialakításra a telek alján, flórakosárból készült támfallal. 2 borospince is nyílt a belső térből, melyek közül a jelenleg is hozzáférhető fala kitéglázott, 25 méter hosszú. A másik, téglafallal elzárt pince hosszabb, igény esetén a fal bontásával újra hasznosítható. 

Egy kis háttértörténet

 

A présház 1826-ban épült a szekszárdi Előhegyen, 1860 körül vásárolta meg az Angyal családtól a költő anyai nagyapja, Kelemen József. 1943-ban Bereznay István vette meg a Kelemen-Babits tanyát, majd Kunczer Jenő, aki a 1971-ben adta el a hozzá tartozó telekkel együtt. Jelenlegi tulajdonosa 50 éve ugyanaz a család. Babits a présház oldalsó szobájában kezdte el írni önéletrajzi ihletésű, Halálfiai c. nagyregényét. 

Az épület mellett, a domboldalban áll a Gyümölcsbe harapva c. versből is ismert, a mai napig termést, vagyis „Babits-fügét” hozó fügebokor. Ezen kívül számos költemény született a tanya előtt álló diófa alatt, illetve kapcsolódik a helyszínhez, a szőlőhöz, borhoz, szürethez. A Hazám! című versében így ír róla: „Ott a szőlőhegy, a tömzsi présház, / mely előtt ülve ha szertenéztem, / dallá ringott bennem kétség és láz / s amit láttam tejszín napsütésben, / mind hazám volt! Lenn az utca híven / nyúlt alattam, mint a futószőnyeg / és a dombsor hullámzott, mint szívem, / halkan hullva égig a mezőnek.” 

A közelben található a híres, nagymama által gondozott kőfeszület, Cenci néni keresztje, valamint Cenci kútja is. Az épület NEM ÁLL MŰEMLÉKI VÉDELEM ALATT. A jól megközelíthető tanya alkalmas egy Babits emlékhely kialakítására is, parkkal, kilátóval. A közvetlen közelben lévő borászatok kiváló kiegészítést biztosíthatnak egy vonzó programkínálat létrehozásához. […]”

További részletek és fotók az ingatlanbazar.hu oldalán!