Történelmi értékeink: kallódó vályogházak

Történelmi értékeink: kallódó vályogházak

Cakóházán 2,5 millió forintért eladó egy 1787-es mestergerendás vályogház. Az alacsony ár és a nagyobb, 985 nm-es telek ellenére is félő, csak nehezen talál gazdára ez a szépség. Meddig terjedhet a nosztalgia és a puritán múlt iránti szeretet és meddig a kényelem és a mai kor elvárásai? Mi lesz a sorsa az ilyen gyöngyszemeknek?

Öröm ránézni a cakóházai épületre. A nádtető, a meszelt falak, a lekezelt gerendák stabil épület képét festik, amely több, mint 200 év után is megbízható otthonnak tűnnek. De mennyit nyom a latba manapság ez a fajta érték? Hiszen a legromantikusabb, leghagyományhűbb ember számára is egyértelmű, hogy ez az épület, a mai technológiához és kényelemhez szokott városi ember számára már rideg váltás lenne.

Sőt, akár egészségtelen is, hiszen jó eséllyel a nedves falak és döngölt padló hosszú távon némi allergiát okozhat. Fene abba a gyenge szervezetünkbe!

Mindenesetre nekünk elfacsarodik a szívünk, amikor egy ilyen szépséget látunk gazdátlanul. Bízunk benne, jó kezekbe kerül ez a régiség is, és akár még újabb 200 éven át boldoggá tesz embereket!

cak

cak0

cak1a

 

cak1

cak3

 

cak2