Szociális bérlakásprogram? Az ingatlanszakértő szerint családok tízezreinek ez lehetne a megoldás!

Szociális bérlakásprogram? Az ingatlanszakértő szerint családok tízezreinek ez lehetne a megoldás!

A médiában megjelent hírek alapján három év alatt több mint tízezer családot lakoltattak ki Magyarországon. Számukra az egyetlen megoldás a szociális bérlakásprogram lenne – mondja Balla Ákos ingatlanszakértő, vendég szerzőnk.

 Bár az ingyen lakhatás utópia, mégis csak a rendszerszintű szociális bérlakás program nyújthat valódi segítséget azoknak a családoknak, akiket kilakoltatnak. Magyarországon három év alatt ez mintegy tízezer családot érintett, nagyrészük devizahiteles volt.

A kilakoltatás a legrosszabb lehetőség, sem a nehéz helyzetbe jutónak, sem a banknak, sem az államnak nem lehet ez érdeke. Bár a Nemzeti Eszközkezelő tízezreken tudott segíteni, van egy olyan százezres nagyságrendű réteg, amely még a lakása bérlését sem tudja hosszú távon megoldani, mert például pályakezdő, nincs munkája, keveset keres, munka miatt költözik a fővárosba, elvált bármi más okból került kilátástalan élethelyzetbe. Nekik csak egy olyan rendszer hozhat megoldást, amelyben rászorultsági alapon nagyon méltányos összegért oldható meg a lakhatás.” – fejti ki Balla Ákos ingatlanszakértő.

pexels-photo-917377

 A jelenleg önkormányzati tulajdonban lévő és üresen álló több ezer ingatlan jó alapot biztosíthat a rendszer beindításához és már találunk jó kezdeményezéseket. Az „Utcáról a bérlakásba a Fővárosban” programban például húsz Kőbányai úti, fővárosi tulajdonú önkormányzati bérlakást hoznak lakható állapotba és adják ki korábban hajléktalan embereknek. Több hasonló programra volna szükség a rendszerszintű segítség érdekében.

 „Az üresen álló ingatlanok lakhatóvá tételéhez szükség van állami forrásbevonásra, ehhez alapot adhat a Nemzeti Eszközkezelő Programba a korábbi devizahitelesektől befolyó összeg.  A felújítás után ezeket a lakásokat a piaci szint alatti bérleti díjért kiadva, az állam valódi mentőövet tudna nyújtani a szociálisan rászoruló társadalmi rétegnek.” – tette hozzá a szakértő.

Forrás: Balla Ingatlan

Háttérinformáció:

A magyar tulajdonban lévő Balla Csoportot a 2000-es évek elején alapította Balla Ákos. A csoport két tagcége a Balla Ingatlan és a Balla Utazás. Munkatársainak száma 150, főtevékenysége az ingatlanközvetítés. A több mint 50 irodával rendelkező Balla Ingatlan Magyarország négy legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatának egyike, használt lakások közvetítése mellett olyan neves ingatlan projektek értékesítését végzi, mint a Tópark és az Elite Park.