Lakna a “palástos hóhér” egykori villájában? 7 milliárdért most megteheti!

Lakna a “palástos hóhér” egykori villájában? 7 milliárdért most megteheti!

Az eredeti hivatását tekintve református lelkész többek között a magyar királyság utolsó miniszterelnöke, majd a II. köztársaság első államfője, a politikai ellenfelei által csak „palástos hóhérnak” titulált Tildy Zoltán egykori rezidenciája eladó!

“Andrássy úton Kodály körönd közelében 4 luxuslakásos legigényesebb módon és anyagokkal felújított villa eladó.

A ház eredetileg Feszty Adolf építész tervei szerint, és irányításával épült 1881-1883 között Herzl Tivadar megrendelésére. A tulajdonosok között voltak a Koháry család, és a Szász-Coburg-gothai hercegek. 1945-46 között itt élt Magyarország miniszterelnöke Tildy Zoltán, ekkor ideiglenes kormányfői rezidenciává minősítették.

A szocialista kormányzás alatt napközi otthon, nyelviskola, és zeneiskola működött a falai között. A tulajdonos az 1880-as években Feszty Adolf tervei alapján épült

10539957-7

Jelenlegi tulajdonos az Andrássy úti palotát a legnagyobb luxus szinten felújította 4 darab egyenként 400m2 alapterületű luxuslakást alakított ki lakásonként nagy nappalival, nagy ebédlővel, 5 hálószobával, ahol minden hálóhoz saját gardrób és fürdőszoba tartozik. A ház alagsorában wellness részleg és borospince lett kialakítva.

A teremgarázsban 8 autó, lakásonként két autóbeálló készült. Az épület belső kertje igazi park módjára lett kialakítva szökőkúttal, lugassal, pihenőpadokkal.”

tildy-zoltan-parlament-630x320

A losonci születésű, értelmiségi családból származó Tildy öszöndíjasként megjárta Belfastot, majd a Kisgazdapárt alapítója és oszlopos tagja lett, később csatlakozott az antifasiszta Magyar Fronthoz. Országgyűlési mandátumának megszerzését családtagjaival együtt ünnepelhette, ugyanis mind felesége, mint fia bejutottak vele a parlamentbe.

1946-ban a II. köztársaság első államfője lett. Tildy elnöksége alatt folytak a háború utáni népbírósági perek a Bethlen- és Szálasi-kormányok egykori tagjai, többek közt Bárdossy László ellen. A halálos ítéleteket államelnökként Tildy írta alá, melynek nyomán jobboldali politikai ellenfelei „palástos hóhér”-nak nevezték el.

Az elcsalt, ún. kék cédulás választások után Tildyt 1948. július 31-én mondatták le a kommunisták, melyet 1956 májusáig, közel 8 évig tartó háziőrizet követett.

bors

A Nagy Imre-kormányban miniszterelnök-helyettes volt, a forradalom bukása után végül hat év börtönre ítélték. 1959 áprilisában egyéni kegyelemmel szabadult, ettől kezdve teljes visszavonultságban élt 1961. augusztus 3-án bekövetkezett haláláig.

Hiába, az ember szereti tudni, kik laktak előtte egy-egy ingatlanban…

És ha a jelen jobban érdekli, az alábbi linken összese 15 fotót láthat a palota jelenlegi, fényűző állapotáról!