Híres házak: eladó Glatz Oszkár egykori budai villája

Híres házak: eladó Glatz Oszkár egykori budai villája

A neves nagybányai festő Glatz Oszkár egykori, 360 nm-es, 9 szobás, panorámás, csendes villája 2380 nm-es telken eladó. Röviden ennyit. Hosszabban: ha lenne 155 milliónk, nem gondolkodnánk, hogy megvegyük a mester szellemével átjárt ingatlant. Hátha ragadna ránk valami a géniuszából. 

Az épület 2013-ban kívülről felújították, kapott szigetelést, és a teraszt újra burkolták. Az eredeti színre festés, pedig visszaadta régi hangulatát. A belsőrészen az eredeti, csodás fa korlátok, burkolatok ugyan még nem kerültek renoválásra, de ezt majd az új tulajdonosa megteheti, saját ízlését belegondolva.

A földszinten 6 állásos garázs van + 47 nm-es tároló. Belmagasság 3,30 méter. Az első szinten van egy 114 nm-es lakórész + egy 90 nm-es terasz, a második emelet és a tetőtér összesen 109 nm + 32 nm-es fedett terasz. A villa 1881-ben épült. A hátsó kertben található egy különálló – műteremnek is alkalmas 47 nm-es épület. Fűtése az alsó szinten konvektoros, a felsőn kombi cirkós. Telek területe 2338 nm.”

gl1

gl2

gl4

gl5

gla

Műterem is akad tehát az összesen 9 szobás villában. Az 1872-es, pesti születésű művész a kor szellemének megfelelően tanult külföldön is, ám hazatérése után lelkes ifjúként Hollósy Simon köréhez csatlakozott, majd a mester oldalán ő is részt vett a nagybányai művésztelep megszervezésében és kialakításában.

1898 után már nem ment Nagybányára, a felvidéken, Bujákon festett. Emellett a Dunántúl és a Balaton nagy festője is lett.

gl3

 

 

big_441_30_11901. január 23-án Reichenbergben kötött házasságot a helyi születésű, római katolikus Wildner Mária Karolinával. Felesége is képzett festő volt, csendéleteket festett, a házaspár első együttes gyűjteményes kiállítása 1910-ben volt látható a Nemzeti Szalonban.

1912-1938-ig a Képzőművészeti Főiskolán tanított, nyaranként számos életképet festett a magyar paraszti társadalomról. Művészeti írásai is jelentősek, sok cikket írt a magyar népművészet hagyományainak megőrzése érdekében.

A festő egyik önarcképe jelenleg is megvásárolható, ára 645.000 Forint.

Forrás: Kieselbach Galéria és Aukciósház