Eladó a Berzsenyi család egykori kastélya

Eladó a Berzsenyi család egykori kastélya

Kemenessömjén a frissen érettségizők agyában talán még azonnal felvillantja A magyarokhoz szerzőjének finom arcképét. Lássuk, hogyan kapcsolódott a XVIII-XIX. század derekán munkálkodó költő és családja élete egy gyönyörű, eladásra szánt ingatlanhoz!

Bár Berzsenyi Dániel Egyházashetyén született, majd Sopronban tanult, házassága révén élete végül szorosan összekapcsolódott Kemenessömjénnel. Miután 1799-ben elvett egy mindössze tizennégy éves, gazdag nemesi családból származó leányt, Dukai Takách Zsuzsannát (1784-1848), ifjú arájával annak birtokán, a Sárvár közelében található Kemenessömjén mellett telepedett le. Négy gyermekéből kettő itt született, majd innen állt tovább a család Niklára, ahol végül 1836-ban hunyt el a költő.

berzs1

A környék azonban olyannyira megtetszett a rokonságnak, hogy a család egy másik ágát képviselő Berzsenyi Jenő, orvos és országgyűlési képviselő 1905-ben egy egyedülálló romantikus-szecessziós stílusú lakóépületet emeltetett a kis településen.

Nos, a Moravetz Zsigmond tervezte műemléki kastély most eladó!

A vételár a különböző ingatlanirodák kínálatában 310 és 403 millió Ft között mozog. És hogy mi jár ezért a pénzért, már a hihetetlen múlton és szellemiségen túl?

– egy 500 nm-es kastély

– egy 3,5 hektáros angolpark

– 6,5 hektár erdő és szántó

– egy 2744 nm-es kiszolgáló épület és présház

Emellett ráadásként a próbafúrás nyomán a Sárvári termálkincsből is jut a befektetőnek.

berzs2

Bízunk benne, hogy a vételi árral rendelkező érdeklődők a wellness és turisztikai értékeken túl a kulturális kincset is látják az ingatlanban és az eredeti tulajdonosok szellemiségét figyelembe véve nyúlnak hozzá a páratlan értékhez!

További képek is információk a Berzsenyi család által megrendelt és lakott épületről az ingatlanbazar.hu oldalán!