Brutális áremelkedés: 40 millió forint egy panellakás a 3. kerületben!

Brutális áremelkedés: 40 millió forint egy panellakás a 3. kerületben!

Tovább tart az áremelkedés Budapest III. kerületében, és a sláger még mindig a panellakás. 20 millió alatt már ne keresgéljünk, sőt érdemes hozzászokni a 30-40 millió forint feletti panelárakhoz. Vendég posztunk a Balla Ingatlan szakértőitől érkezett. Biztonsági öveket bekapcsolni, őrületes inflációs-túra következik!

Még mindig nem ért véget az elmúlt éveket jellemző áremelkedés Észak-Budán, azaz a III. kerületben. Ennek következtében akadnak olyan szegmensei az ingatlanpiacnak, ahol “elképesztő” árak alakultak ki. Például a paneleknél, amelyekkel kapcsolatban Nagy Andrea, a Balla Ingatlan III. kerületi és bel-budai irodáinak szakmai vezetője csak az “irreális” jelzőt használja, annak ellenére, hogy ezeken az árakon is határozott kereslet mutatkozik irántuk.

Így alakult ki az a helyzet, hogy ma már semmilyen lakást nem kapunk 20 millió forint alatt a III. kerületi ingatlanpiacon. Még egy másfél szobás panellakás egy 15 emeletes házban is többe kerül. És ennek az áremelkedésnek köszönhető az is, hogy most már felbukkantak a kerületben a 40 millió forint feletti panellakás-ajánlatok.

Utóbbi persze a rendkívül felkapott Pók utcai lakótelepre jellemző, ahol a szakértő szerint egyáltalán nem ritka ma már egy ilyen hirdetési ár. Véleménye szerint semmi nem indokolja ezt az árat, ugyanakkor azt el kell ismerni, hogy a Pók utcai lakótelep mindig a lakásvásárlók egyik kedvencének számított. És így van ez ma is: akadnak olyan vevők, akik a magas árak ellenére ragaszkodnak a területhez.

01a

Fotó: ingatlanbazar.hu

Legalább ennyire meglepő lehet sokak számára, hogy most már Békásmegyeren is belefuthatunk 30 millió forint feletti hirdetési árakba. Igaz, ez az ár nem a kétszobásokra, hanem inkább a háromszobás, nagyobb méretű panellakásokra jellemző. Az is érezhető, hogy míg korábban nem kedvelték ezt a lakótelepet a vevők, mára Békásmegyer felküzdötte magát a vonzónak számító területek közé. Aminek persze elsősorban az lehet az oka, hogy kicsivel elfogadhatóbbak errefelé a panelárak: az átlag valahol 20-30 millió forint között mozog.

Ehhez képest a téglalakások ára nem tekinthető magasnak, sőt, most már kiegyenlítődtek az árak. Egy felújított panel és egy kevésbé jó állapotú téglalakás ma már azonos négyzetméteráron vásárolható meg.” – hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő. És habár a legfelkapottabb kategóriát még mindig a panellakások jelentik, van kereslet a téglaépítésűekre is, melyek között leginkább a csendes, zöldövezeti, de mégis jó közlekedésű, első vagy második emeleten elhelyezkedő ingatlanokat keresik leginkább az érdeklődők.

A magas eladási árak mellett állandó gondot jelentenek a még ezekhez képest is túl magas hirdetési árak. Hiszen bár valóban folyamatos és nagymértékű a drágulás, a tulajdonosok még többet szeretnének kapni ingatlanjukért. A vágyakra persze nagy hatással vannak az ingatlanhirdetési portálok nyilatkozatai, illetve ajánlott hirdetési árai, melyek jelentősen torzítják az emberek szemében az ingatlanpiacról kialakult képet.

01

Fotó: ingatlanbazar.hu

Mindez nem csak az ingatlanközvetítők dolgát nehezíti, de az ingatlanok is lassabban kelnek el. Emellett a tranzakcióknak szinte “mindig csalódás a vége”, hiszen az eladók általában többre számítanak a túlzott várakozásaik miatt.” – fogalmazott Nagy Andrea. Mint mondta, sokszor fél-egy évig is piacon kell tartani egy ingatlant, mire a tulajdonosok elfogadják azt, hogy az általuk elképzelt árakon nem fogják tudni eladni a lakásukat.

Emellett fontos jellemzője még az is a piacnak, hogy egyre több a hitelre vásárló vevő: arányuk mára elérte az 50 százalékot. A hitelösszegek eltérőek, mert akad, aki csak 1-2 millió forintot vesz fel, mások viszont a maximálisan elérhető kölcsönt.

A készpénzes vevők között viszont egyre kevesebb a befektető. Nem csak azért, mert nem találnak megfelelő árú ajánlatot a piacon, hanem azért is, mert “a bérbeadás megtorpant” Budán. Ez persze elsősorban Bel-Budára jellemző, a III. kerület mindig is erősebb volt ebből a szempontból, ahogy most is. „Ennek oka talán az lehet, hogy előbbi esetében túl magas árakat feltételeznek az érdeklődők, így meg sem próbálkoznak a bérlakás-kereséssel. Az árak persze tényleg nem alacsonyak: 100 ezer forintos havi bérleti díj alatt szinte semmilyen kiadó lakóingatlant nem lehet találni.” – jegyezte meg a Balla Ingatlan szakértője.

Forrás: Balla Ingatlan