400 nm történelem: eladó az egykori főrendiház tagjának villája

400 nm történelem: eladó az egykori főrendiház tagjának villája

A hadnagyi, majd később kapitányi rangra emelkedett (Verseghi) Márffy Emil fonyódi otthona vegyes érzelmeket kelt. Egyrészt felvillanyozó, hogy elérhető az egykori politikus ingatlana, másrészt szomorú látni, milyen állapotban van. De bízunk benne, méltó kezekbe kerül a patinás szépség!

A Fonyódi domb tetején, a Bartók Béla út 48. szám alatt található 5664 nm-es, panorámás telken áll az egykori főrendiházi tag 400 nm-es, több funkciós, szecessziós stílusban épült villája.

Az Ingatlanbazár.hu oldalán szereplő fotók (itt és itt) elég szomorú képet festenek a valaha szebb napokat látott műemléki épület jelenéről. Ennek ellenére óhatatlanul álmodozásra csábítja az embert a villa látványa.

marf2

marf3

marf4

marf5

Főleg akkor, ha valaki fogékony kicsit a múlt és történelem alakjaira.

marf1 Az 1847-ben, Hencsén (Somogy megye) született egykori  tulajdonos, Márffy Emil “tanulmányait a hainburgi és olmützi katonai  intézetekben végezte. 1864-ben mint hadnagy a 10. Kürasszier  ezredbe lépett, s ezredével 1866-ban a gróf Coudenhoven  parancsnoksága alatt álló divízióhoz beosztva résztvett a  csehországi hadjáratban. Az ezred akkor különösen a nagy  stczeicsi harcokban tüntette ki magát. Három évvel később 1869-  ben átlépett a honvédhuszárokhoz, ahol mint kapitány 1874-ig  szolgált. Ekkor megnősült, és hazatért Somogy megyei birtokára,  ahol gazdálkodással foglalkozott. A Mezőgazdasági Ipari  Részvénytársaság megalakulása után ennek igazgatósági tagja és  egyben igazgatója is volt. Emellett a társadalmi életben is élénken vette ki a részét. 1905. szeptember 11-én a főrendiház tagjává nevezte ki a király, amelynek haláláig tagja volt. 1920-ban hunyt el.” (Forrás: mtdaportal)

A Főrendiház egyébként a magyar országgyűlés felsőháza volt, amely 1918-ig működött, jogilag pedig 1926-ig állt fenn.

További számos kép a 110 milliós villáról az Ingatlanbazár.hu oldalán.