Élhetetlennek tűnő “keskenyház”, amely belülről meglepi az előítéleteseket

Élhetetlennek tűnő “keskenyház”, amely belülről meglepi az előítéleteseket

Budán, a Platán mellett áll egy “keskenyház”. Így neveztük el, mert ránézésre meg sem lehet benne rendesen fordulni. Nagy-Britannia lakosságának egy része is ilyen épületekben él. Lehet, hogy mégis működik ez a felállás? Jöjjön egy első ránézésre extrém rossznak tűnő élettér. De csak első ránézésre!

Az 55 nm körüli ház kívülről egy rémálomnak látszik. Azonban bármikor kenterbe ver egy hazai minigarzont, garzont, vagy épp egy leválasztott kislakást. A gyerekszobaként szolgáló épületcsúcsot leszámítva, amely 5-6 éves korig biztos kiváló lesz, utána viszont jönnek majd a gondok, tökéletesen élhető és szerethető ez a tipikusan japán gondolkodásra valló épület.

Mizuishi Architects Atelier, na és persze a megbízó is úgy gondolhatta, nincs az a falatnyi terület, amit ne lenne értelme beépíteni. Így született a különös alaprajzú, egy utca végében álló ház ötlete.

A kivitelezés pazar, és bár magyar szemmel talán kicsit kopár a belső, ne feledjük, sok ezer km és évszázadnyi kultúra választ el minket a helyiektől. Mindenesetre a tanulságos gondolkodásmódot mi magunk is elsajátíthatnánk.

tiny-house-mizuishi-architects-atelier-japan-12

tiny-house-mizuishi-architects-atelier-japan-7

tiny-house-mizuishi-architects-atelier-japan-9

tiny-house-mizuishi-architects-atelier-japan-11

tiny-house-mizuishi-architects-atelier-japan-5

tiny-house-mizuishi-architects-atelier-japan-3

tiny-house-mizuishi-architects-atelier-japan-16

tiny-house-mizuishi-architects-atelier-japan-18

tiny-house-mizuishi-architects-atelier-japan-13

tiny-house-mizuishi-architects-atelier-japan-1

Forrás: Mizuishi Architects Atelier