A bordeaux-i győzelem margójára: a két férfi, aki a foci szentélyt tervezte

A bordeaux-i győzelem margójára: a két férfi, aki a foci szentélyt tervezte

Feltehetően sok olyan nézője is akadt a keddi Eb-meccsnek, akit alapvetően nem vont a foci. Számukra a közös népünnepélyen kívül a játékosok kinézete, frizurája, tetoválásai, a szurkolók fixírozás, na meg a stadion lehetett a legmaradandóbb. Utóbbit mi is megnéztük közelebbről. Sőt, kitúrtunk néhány képet a két svájci tervező lakóépületei közül is. Ön bírja a modern megoldásokat?

A kortárs építészet állítólag nem való mindenkinek. Mi úgy gondoljuk, semmi baj nem lenne a befogadással, ha a régi, poros nézeteket elvetnénk és megtanulnánk “olvasni” a környezetünket. A várost, a házakat, a külső és belső tereket.

A magyar tárgykultúra sokáig komoly elnyomás alatt volt, a közízlés egyszerűen nem fejlődött, vagy még inkább elkorcsosult. A tömegtermelés és a konzum ízlés most is jelen van, de szerencsére néha le-lenyomják a torkunkon a művészetet és a kortárs megoldásokat.

stad4

stad3

Férfiak a tervezőasztal mögött
stad

Az “új idők” lényege elsősorban a felhasználó barát megoldás. Ezen felül a technológia fejlődésével új formák és korábban kivitelezhetetlen, futurisztikus megoldások is megvalósulhatnak. Márpedig miért ne akarna az ember mindig még többet és jobbat alkotni? Az építészet így fejlődött a kezdetektől. A megalománia igenis része annak a kultúrának, amiben élünk. Ráadásul világszerte.

Jengastad2

A felhőkarcolók, és mára a stadionok kiváló “játszóteret” képezhetnek egy-egy nagyobb tervező számára.

A bordeaux-i Matmut Atlantique elegáns, légies épület. Az első ránézésre szögletes forma sok helyen csavarodik, fordul. A fehér szín és a fények-árnyékok ezt pedig csak még inkább felerősítik.

A bizonytalannak tűnő egyensúlyi helyzettel, a fénnyel és az árnyékokkal előszeretettel játszó tervezők, Jacques Herzog és Pierre de Meuron egyszerre terveznek férfias, tiszteletet parancsoló, mégis valahogy légies alkotásokat.

Társas együttlét, kicsit másképp.

stad1

Munkájukról rengetek kép a Deezen oldalán, az alábbi linken érhető el.