A CSOK és egy kis népesség szaporulat-matek

A CSOK és egy kis népesség szaporulat-matek

A Portfolio egyik előfizetéses cikkének rövid adathalmaza jön, amely, bár számokat tartalmaz, mégis meglehetősen érdekes. Jöjjön a CSOK népesség növelő arca! 

1960-75-ig jelentősen nőtt a gyermekek száma, majd ezt követően folyamatosan és jelentősen csökkent. Ha feltételezzük, hogy 65-68 évesen mennek nyugdíjba az emberek, akkor az 1960-ban születettek kb. 10 év múlva, az 1975-ben születettek pedig 23-25 év múlva vonulnak vissza a munkától.

Nos, pont ennek a korosztálynak nem született legalább annyi gyereke, mint amennyien őmaguk vannak, így a mostani, napi nyugdíjprobléma még jelentősebb lesz a mai 40-55 évesek körében mint napjainkban.

A CSOK nem csak a lakásépítéseket tudja felpörgetni, hanem ennek a későbbi problémának a tompításában is jelentős változást tud elérni, mivel az elkövetkezendő 5 évben születendő gyermekek pont, amikor a probléma a legsúlyosabb időszakát éli, akkor vállnak azon állampolgárokká, akik a munkájuk és adó ill. járulékfizetésük révén hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a szüleik nyugdíjának kifizetése az államkasszából biztosított legyen.

Minél többen lesznek azok, akik addigra aktív korú adófizető állampolgárokká vállnak, annál több ember befizetését kell nyugdíj formájában újraosztania az államnak.

Nos? Jöhet a lakás? Vagy csak egy “sima” gyerekvállalás?

 

Ellenőrizze le, hogy Ön jogosult-e a CSOK-ra!