Vízenjárás: Olaszországban megcsinálták!

Vízenjárás: Olaszországban megcsinálták!

Korábban már bemutattuk a lélegzetelállító magyar cölöpfalut, Bokodot. Nos, az olaszok nemrég tovább mentek, bár csak egy ideiglenes projekt erejéig. De hát nem a mennyiség, a minőség a fontos.

A bolgár származású “csomagolóművész” Christo (született Hriszto Javasev) és néhai felesége legújabb projektje 2016. július 3-ig volt látható, és persze bejárható az észak-olaszországi Lago d’Iseo tónál. A 3 km hosszú, vízen lebegő installáció 200 ezer polietilén kockából állt, melyet közel 100 ezer négyzetméternyi fényes vászonanyaggal borítottak be, mely változtatta a színét.

Az alkotó elmondása alapján a látogatók talpuk alatt érezhették a víz mozgását, mintha csak közvetlenül a tó felületén sétáltak volna. Az élmény ingyenes volt, látogatási idő és sorbanállás nélkül bárki számára élvezhető volt.

floating-piers-open-christo-jeanne-claude-italy-25

Christo és alkotótársa, nemrégiben elhunyt felesége, Jeanne-Claude egyébként ugyanabban az évben, azonos napon, egy órában születtek. Kapcsolatuk és munkásságuk szoros és gyümölcsöző volt, bár a közönség sokszor értetlenül állt az “értelmetlennek tűnő” alkotások előtt.

A lebegő móló (The Floating Piers) nem akart semmit üzenni, nem foglalt állást, nem váltotta meg a világot. Egyszerűen gyönyörű volt és mindazok, akik végigsétálhattak rajta, feltehetően kiválóan érezték magukat. Hogy ennél kell-e több, döntsék el önök!

Érkeznek az építőelemek

floating-piers-christo-jeanne-claude-italy-25

A rögzítés fontos

 

floating-piers-christo-jeanne-claude-italy-5

A projekt még hiányosan és “pucéran”, borítás nélkül

floating-piers-open-christo-jeanne-claude-italy-10

A közel 100 ezer nm-es anyag egy részlete, kiterítés előttfloating-piers-open-christo-jeanne-claude-italy-19

A műalkotás városi része

floating-piers-open-christo-jeanne-claude-italy-23És a kész mű!floating-piers-open-christo-jeanne-claude-italy-11

floating-piers-open-christo-jeanne-claude-italy-6

 

 

floating-piers-open-christo-jeanne-claude-italy-20

floating-piers-open-christo-jeanne-claude-italy-26

Használatbanfloating-piers-open-christo-jeanne-claude-italy-21

Forrás