Elképesztő! Eladó egy panorámás lakás a Belvárosi Színház ikonikus épületének 3. emeletén!

Elképesztő! Eladó egy panorámás lakás a Belvárosi Színház ikonikus épületének 3. emeletén!

Ha nem lenne elég, hogy az Astoria és a Deák tér is csak két lépésre van, az ingatlan pedig konkrétan a Dohány utca és a Károly körút találkozásánál helyezkedik el, ha kevés lenne az alaprajz kiváló adottsága, még mindig van egy adunk! Ismerje meg az épület történetét és persze lakjon egy színház felett!

“EXTRA PANORÁMÁS BELVÁROSI LAKÁS ELADÓ! Álmodja meg új otthonát, vagy munkahelyét a belváros egyik legszebb városi panorámájával, kilátással az Erzsébet és Deák térre. Egy jól karbantartott polgári épület 3. emeletén található ez a különleges lakás. A ház két bejárattal rendelkezik, liftes. A lakás felújítandó állapotban van, tulajdonos megcsinálta a bontást, építésre kiviteli tervekkel rendelkezünk. Fűtése házközponti, egyedi méréssel. Közös költsége 37 000 forint. A kitűnő lokáció miatt befektetési célra, kiadásra kifejezetten alkalmas.”

01a

01b

És ha érdekelné az épület története, a Belvárosi Színház honlapján található leírásból fantasztikus részleteket tudhat meg: “1911-1913 között, az Első Katonai Biztosító Intézet bér- és székházának épült Hoepfner Guido és Györgyi Géza műépítészek terve alapján. Az akkor az épület alagsorában működő étterem és mulató helyén 1938-ban Domány Ferenc terve alapján Szüts Jenő építette meg az ezredfordulóig a film szentélyeként üzemelő kör alakú hatalmas mozitermet. A nézőtér kialakítása kagylószerű és legyező alakú volt, így biztosított egyenletes látási viszonyok mellett kedvező térhatást. A nézőtér felett, arra napkorongszerűen boruló a korra jellemző álmennyezet látható. A színház belsőépítészeti kialakítására az art déco jellemző, az épület bauhaus stílusban épült.

Az 1938-as állapothoz képest az idők folyamán a mozi földszintje két helyiséggel bővült, melyekből iroda és porta lett. Az előtérben egy pénztárfülke is volt, és egy 4 m hosszú előtető, melynek felső síkja a csapadékelvezetés miatt a homloksík felé lejtett, így pontosan egy síkba került az előcsarnok mennyezetével. Ekkor még az első pinceszinten helyezkedett el a mozi előcsarnoka és büféje mellett a ruhatár is, mely azóta egy szinttel lejjebb került.

2003-ban, a mozi bezárásával kezdődött meg az épület rekonstrukciója, majd színházzá való átépítése, de korszerű berendezésekkel megtartották mozi jellegét is. A színpad méretét ezért a lehető legnagyobbra növelték, formáját megőrizve. Az 1938-ban feltöltött zenekari árkot kibontották és újraépítették, 19 zenész számára alakítva ki. A néhai filmszínház területe 2002-ben kapott a kultuszminisztérium rendelete alapján – a világörökség részeként – műemléki védettséget.”

Az ingatlan adatai

  • Ár: 168.000.000 Ft
  • Lakás típusa: Téglalakás
  • Alapterület: 170 nm
  • Emelet: 3. emelet
  • Szobák száma: 3
  • Félszobák száma: 1
  • Ingatlan állapota: Felújításra szorul
  • Fűtés típusa: Központi, egyedi méréssel

00

00a

00b

00c

00d

További részletek az ingatlanbazar.hu oldalán!