Eladó kastélyok rovat: a somlószőlősi Watzdorff kastély

Eladó kastélyok rovat: a somlószőlősi Watzdorff kastély

A Vanyarcon kínált, 242 nm-es ritkaság nemcsak csudaszép, de a hely szelleme sem akármilyen! Nézzen szét, vagy akár vegye meg az eladó Watzdorff kastélyt!

Watzdorff kastély – részletek

 

1850-ben az udvarház helyére egyemeletes romantikus stílusú, angol árokkal ellátott kastélyt építettek. E mozgalmas tömegű és aszimmetrikus alaprajzú épület a magyarországi gótizáló romantika egyik korai, angol romantika hatását mutató emléke. Valószínűleg az 1870-es évek végén építették át a kastélyparkot is. Legutoljára a kastély báró Watzdorff Konrádé volt,  a kastélyt és a birtokot 1936-ban a Watzdorff család tartozásai miatt elárverezték, és a falu tulajdonába került. A birtokot kisebb részekben megvásárolták, az épületet többféle hasznosítás után (tanács, óvoda, magtár) 1999-ben értékesítették. […]

A kastély  5148 nm alapterületű, sokszög alakú, körbenapozott telken található, szabadon álló, hagyományos építésmódú, pinceszint, földszint, emelet és padlástér beépítéses, kombinált sátortetős lefedésű épület. 1960-ban műemlékké nyilvánított, falazata épületszakaszonként, építés, javítás idejéhez igazodva változó, tégla, kő, kevert kő. Épület jó statikai, de rossz műszaki és gépészeti állapotban. Esztétikai szempontból 1. emelet felújítása részben megtörtént, önálló lakrészhez hasonlító helyiségeket alakítottak ki vízvételi lehetőséggel, gipszkarton elválasztófallal. Padlóburkolatok igényesnek tűnő lapok még részben sértetlen állapotban, oldalfalak festettek.

 

Stlíuselemek

 

A romantikus elemeinek formáját nagyrészt az angol gótika ihlette bástyaszerű tornyaival, csúcsíves ablakaival. A középső magja magasan kiemelkedik, pártázatos lezárása uralja az épület egészét, a középen nyíló főbejárata és a kapu Tudor-íves. A központi magot alacsonyabb, változatos kialakítású épületrészek fogják körbe. Különleges értéke a tükör-megvilágításos lépcsőház. A kastélyt az Angliát megjárt építész, Voyta Adolf tervezte (szinte megszólalásig ugyanilyen kastélyt tervezett a Luczenbacher családnak Petendre, 1890 körül), de a tervekbe valószínűleg az építtető is sok helyen érvényesítette az elképzeléseit.

Az impozáns, kvalitásos épület, a középpontjában álló átrium szerű lépcsőházban kapott helyet a szintek közötti, eredeti állapotában megmaradt egykarú falépcső,az emeleti szinten galériás kialakítású, ácsolt közlekedő készült. A felépítmény tulajdonosai, műemléki védelem ellenére átalakítás tervei mellett rendelkeztek a Műemlékvédelmi Szakhatóság engedélyével.

Felújítás és környezet – a Watzdorff kastély extrái!

A felújítás során a tetőszerkezet felújítása részben megtörtént, a korhadt fagerendákat kicserélték tetőszerkezet jó állapotúnak mondható, héjalás alatt tetőfólia, padlástér járható. A födémek nagy részének cseréje megtörtént, melynek során a hasított gerenda födémek egy része monolit beton födémre lett kicserélve. A kastély ékessége a bevilágós mennyezet lefedésre került felújítás során. A pince kialakítása látványos, dongaíves mennyezeten az elemek viszonylag épek boltozott, fiókos dongaboltozatok és egyidejűleg síkfödémek, melyek a külső, főként tégla – kevert kő szerkezetű falra támaszkodnak, boltozata tégla.

[…] Célként szerepel Somlószőlős belterületén a Zichy-kastély és a hozzá tartozó fejlesztési terület kihasználása. A területen biztosított a szálláshely és egyéb turisztikai szolgáltatások fejlesztésének lehetősége. A belterület középső, nyugati részén jelöli a szerkezeti terv turisztikai területet jelöl, ahol tó (vízfelület) is létesíthető. A turisztikai besorolás alapján a sportolási és turisztikai szolgáltatások széles – de a környezetet nem terhelő és nem zavaró funkciói valósíthatók meg. Egységes stratégiai cél, hogy a település az ország ismertebb és látogatottabb turisztikai központja legyen.