Eladó a Grand Hotel Aranybika teljes 5. emelete

Eladó a Grand Hotel Aranybika teljes 5. emelete

Ha nem is egy – amúgy fiktív – Grand Budapest Hotel, azért az Aranybika meglehetősen impozáns és nagy nevű műintézmény. Most egy teljes emeletet eladó a debreceni hotelben. Nem az egész épület. Egy emelet!

Csupa építész híresség kéznyoma látható az Aranybikán, amely egyébként nem csak úgy mellesleg kapta jól hangzó nevét.

Az 1536 óta Debrecenben élő Bika család telkét és kőházát 1690-ben vásárolta meg a város. 1699-ben az épületet fogadónak alakították ki, 1799-ben pedig emeletet húztak fel rá. 1810-ben került a vasból vert, rézzel bevont, öklelő bikát ábrázoló cégér a homlokzatra. Így lett Bika János egykori fogadójából Aranybika Szálló.

1882-ben Steindl Imre, az Országház építőjének tervei szerint egyemeletes szállodát építettek. A megnövekedett igények miatt ezt végül 1913-ban lebontották. Helyére 1915-ben épült fel az eklektikus stílusban tervezett épület, melynek terveit Hajós Alfréd mesterépítész, nem mellesleg 1896-ban hazánk első olimpiai bajnoka dolgozta ki.

Nos, egy ilyen múlttal rendelkező épület mindig is nagy kincs lesz. Épp ezért talán nem is olyan megrázó a vételi ár: a teljes ötödik, valamint a 4. emelet tetőtéri részérét, összesen 1.285 nm-ért  kicsit több, mint 191 millió forintot kér a tulajdonos. Az ingatlan egyébként társasházi besorolású és önálló helyrajzi számmal rendelkezik, a szálloda épületén belül önálló tulajdont képez.

A villamos csilingelés és a vasút közelsége is bizonyára vonzó lehet. De talán elég csak ránézni az ikonikus épületre. Egyszerűen kell!

Képek az eladó lakrészről itt érhetőek el!

bik

bik1

bik2

bik3

bik4

bik5

bik6

 

Képek az eladó lakrészről az alábbi linkre kattintva érhetők el!