“Cipősdoboznyi” méretű lakásoktól hemzseg az ingatlanpiac!

“Cipősdoboznyi” méretű lakásoktól hemzseg az ingatlanpiac!

Rémlik a Monty Python zseniális jelenete, a magyarul Régi szép időkre fordított vetélkedés négy tehetős úr között, amelyben egymás alá licitálva mesélik, ki hol lakott? Nos, a kultikus idézet, mi szerint Mi viszont százötvenen éltünk egy cipősdobozban az út közepén.” mai napig könnyet csal az ember szemébe, már jó esetben nem a nyomor feletti szomorú emlékek, hanem a nevetés miatt.

Egy biztos, léteznek “cipősdoboznyi” méretű otthonok, sőt, piacuk is van! A néha mindössze 10-11 nm-es lakások kora Magyarországot is elérte. Eddig csak mosolyogtunk a japán kapszula hoteleken, most viszont itt az idő, hogy felülvizsgáljuk elképzeléseinket az élhető lakásokról. Bár a mikro stúdió lakások jó részét Airbnb, vagyis rövidtávú kiadásra szánják, tartós albérlőket kereső befektetőknek és első lakásra vadászóknak is ajánlják a 20 nm alatti ingatlanokat. 

mini_06-18_04

Bár inkább Pestre jellemző a jelenség, Budán is találni apróságokat, sőt, az ingatlanbazar.hu oldalánál szemtanúi voltunk egy Keleti Károly utcai, legfelső emeleti, 14 nm-es otthon eladásának is. És hogy őszinték legyünk, mi is láttuk a fantáziát a kis otthonban! A modern technológiának hála egyre több mobil bútorral vehetjük körbe magunkat, ahogy a mozgatható falakra is van már példa. Ezekkel az ügyes, de meglehetősen drága trükkökkel a semmiből bújhat elő egy franciaágy, vagy nyílhat ki egy étkező. Mikro garzonok esetén nem árt, ha legalább a fényviszonyok kiemelkedőek, kis méretű, sötét helyből ugyanis biztos, hogy nehezebb élhető teret létrehozni. Lehetetlen azonban nincs, erre példa fél Japán, ahol a stúdió lakások tényleg “cipősdoboznyiak”. És hát lássuk be, a magyar is egy alapvetően alacsonyabb nép, ha svédeknek nehezebb is lenne kis helyen elférni, nekünk még akár stílusosan is összejöhet!

A praktikumnak minden kis méretű ingatlan megfelelhet,  csak gondos tervezés és szakértelem kell hozzá! És akkor biztos nem úgy emlékszünk majd vissza a múltra, mint az egyik yorkshire-i: “Mi huszonhatan laktunk egy szobában bútor nélkül. A padló fele hiányzott, ezért mind egy sarokba kuporodtunk, hogy le ne essünk.” (Fordítás: Nagy Natália)

mini_06-18_01

mini_06-18_02

mini_06-18_03

mini_06-18_03a

(A képeken látható, 11 nm alapterületű, újlipótvárosi lakás ára 21,9 millió forint.)