Élet 9 nm-en? Úgy fest, a Nefelejcs utcában megoldható!

Élet 9 nm-en? Úgy fest, a Nefelejcs utcában megoldható!

Érdekes látni, amikor egy egészen apró, a paraméterei alapján a “kizárt” kategóriába tartozó ingatlanról kiderül, mégiscsak élhető. Rendben, nem örökre költöznénk be és hát igen, egy fő felett már kényes az egyensúly egy ekkora otthonban. De mint sok kis lakás, egy Nefelejcs utcai is bebizonyította, hogy nem a méret lényeg.

Mielőtt bárki nekiesne szétcincálni és végletekig kritizálni az otthont, jegyezzük meg, hogy az ingatlan annyit tud, amennyit. Nem sorolja magát a luxus otthonok közé, nem ígér olyasmit, amire alkalmatlan. Ahogy a mondás tartja ugye, nem mindenből lehet várat építeni. De hát kinek kell ma vár a magas rezsiköltségek mellett? Ha valaki tényleg csak hálni jár haza – mert három műszakban dolgozik, mert sokat utazik, mert folyton egy romkocsmában fejti meg az élet nagy kérdéseit – bőven kielégítheti az, ha tető van a feje felett, normális körülmények között aludhat, kényelmesen lezuhanyozhat és megfőzhet egy kávét, vagy összedobhat egy rántottát a rezsón.

Nos, a kis “szükséglakások” kora szerencsére egyre inkább leáldozóban van, a mikro garzonok tulajdonosai és az ezekkel foglalkozó befektetők és felújítók ugyanis adnak arra, hogy a minimális négyzetméter számot legalább a külcsínnyel ellensúlyozzák. Bár a külföldi stúdió lakások java részt már gépesített, mozgatható falakkal, bútor elemekkel operálnak, itthon ez a világ még nem jött el. Nem baj, egyelőre örüljünk annak, ha valaki legalább a burkolatra és néhány apróságra ad, mint mondjuk egy kulturált zuhanykabin, vagy egy elegánsabb kis konyhai tároló. Sőt, egy mosógépet is bepásszintott a tulajdonos a megfelelő helyre!

Bár négyzetméter árban még így is sokkoló lehet, ha egy 9 nm-es lakást 14,9 millióért árulnak, fogadjuk el a tényt, hogy az élhető tér miatt már nem lehet hova leszállítani az árat. Az apró kis garzon a Keleti pályaudvar és a Damjanich utca között húzódik, tulajdonképpen szinte karnyújtásnyira a Városligettől és a buli negyedtől, tehát hozza a VII. kerület előnyeit. Már csak rajtunk és a fantáziánkon áll, mit tudunk kihozni a falatnyi terekből. Egy biztos, egy ilyen kis lakást nem érdemes elhalmozni tárgyakkal. De a háló részt még itt is kedvünkre alakíthatjuk, és persze a konyhával és az előtérrel is lehet valamelyest még játszani.
mini_06-18a_00a

mini_06-18a_01

mini_06-18a_02

mini_06-18a_03

mini_06-18a_03a

mini_06-18a_04

(A képeken látható, 9 nm alapterületű, erzsébetvárosi lakás ára 14,9 millió forint.)